Передплата 2024 «Добрий господар»

Брехня про мобілізацію в Україні та «перемоги» у Соледарі. Моніторинг ворожої пропаганди

  • 12.01.2023, 23:30
  • 807

Прокремлівські Telegram-канали 9−11 січня поширювали чимало неправдивих наративів

Ситуація у Соледарі. Прокремлівські Телеграм-канали прославляли бойовиків групи «Вагнера» за оточення Соледара, тоді як окремі канали приписували цю «перемогу» також міноборони росії.

Псевдоукраїнські канали використали це як привід вкотре заявити про конфлікт між Генштабом та Офісом президента України, який нібито нехтує життям військових заради смволічних успіхів. Вони називали відхід підрозділів ЗСУ з центру міста несанкціонованою акцією у результаті цих суперечок.

Мобілізація в Україні: треба 100 тисяч до весни. Псевдоукраїнські канали продовжили просувати меседж про нову хвилю масової мобілізації в Україні, вказуючи на труднощі з набором достатньої кількості новобранців.

Меседж поширювали і суто російські канали, намагаючись підкреслити втрати України та прогнозуючи суспільну деморалізацію.

Захід воює проти росії до «останнього українця». Цей наратив поширювали псевдоукраїнькі канали, маніпулюючи заявами українських урядовців про необхідність зміцнення міжнародної допомоги Україні.

«Бенкет під час чуми»: дискредитація української владної еліти. Відео про те, як багаті українці гуляють у Куршавелі, поширили усі три аналізовані групи каналів. Головний меседж — поки військові гинуть у важких боях у Соледарі, представники української еліти відпочивають за гроші народу.

Меседжі російських Телеграм-каналів на Запоріжжі:

  • ЗСУ не готові наступати на окуповану частину Запоріжжя
  • На ЗАЕС усе стабільно
  • російська поліція бореться з наркотиками на ТОТ
  • Економічна інтеграція ТОТ у росію успішно триває.

Схожі новини