Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сигнал для росії: війська США тренуються у Румунії

  • 03.01.2023, 14:45
  • 906

Солдати 101-ї повітряно-десантної дивізії армії США тренуються на сірому посту на південному сході Румунії — лише за сім хвилин польоту на ракеті від російського складу боєзапасів у Криму

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

На північ під час військових навчань з румунськими військами всього за кілька миль від українського кордону американські солдати, також зі 101-ї дивізії, гатять із артилерії, атакують з вертольотів і копають окопи, як на лінії фронту у районі Херсона.

Це перший випадок, коли 101-ша повітряно-десантна дивізія прибула у Європу після Другої світової війни. Зараз її солдати ближче до війни в Україні, ніж будь-який інший підрозділ армії США.

Її місія є зразком для американської армії, яка нещодавно відступила від двох десятиліть активних воєн і перейшла в епоху спроб стримувати супротивників — використовуючи демонстрацію сили, а також навчання, поставки зброї та іншу допомогу, щоб повернутися додому.

«Це регіональний конфлікт, але він має глобальні наслідки», — сказав начальник штабу армії США генерал Джеймс К. Макконвілл в інтерв'ю на авіабазі, яка має спільну злітно-посадкову смугу з сусіднім комерційним аеропортом ім. для колишнього прем'єр-міністра Румунії Михайла Коґальнічану біля Чорного моря.

Розгортання військ у Румунії є попередженням для рф, частиною обіцянки президента Байдена захищати «кожний дюйм» території НАТО, не спокушаючи президента росії володимира путіна до ескалації. Та спільні навчання також є способом переконатися, що союзники в південно-східній Європі готові утримувати лінію.

Незрозуміло, який слід залишатимуть Сполучені Штати на базі; незабаром Пентагон вирішить, чи зберігати там кількість американських військ і старшого командування.

Тим часом у Конгресі США насторожено ставляться до вартості постійних вимог України щодо підтримки — головний республіканець Палати представників, Кевін Маккарті з Каліфорнії, припустив у жовтні, що його партія може не захотіти виписувати «чистий чек» Україні.

Однак прихильники підтримки сильної присутності в Східній Європі вказали на вторгнення рф в Україну як на доказ того, що Штати та їхні союзники у НАТО зробили недостатньо, щоб стримати росію.

«Це один із найважливіших уроків, які ми повинні запам`ятати», — наголосив журналістам Сет Моултон, демократ від Массачусетсу, після повернення з короткої поїздки в Україну на початку грудня. «Коли ми дивимося на інший сценарій, який може статися, як Україна, в Тихому океані з Китаєм і Тайванем, ми повинні переконатися, що стримування буде успішним».

Військові планувальники повторили цю стратегію, зазначивши, що 101-ша повітряно-десантна дивізія також використовувала Чорне море для підготовки прибережної оборони — корисний досвід, якщо Китай колись стане більш агресивним і вторгнеться на Тайвань.

Лише через кілька тижнів після вторгнення росії дивізія отримала наказ розгорнути майже 4000 солдатів і старших командирів. Вони прибули на авіабазу поблизу румунського прибережного міста Констанца влітку. Раніше база була сонним форпостом для навчання військ НАТО разом з кількома сотнями американських солдатів, і в армії її вважали проміжною станцією з невеликою їдальнею для сил США, які прямують до Афганістану та з нього.

Місія тут дещо відрізняється від місії в інших країнах Європи, де деякі американські війська тренують українські сили щодо передових систем озброєнь, які надсилаються українцям. Командир дивізії генерал-майор Дж. П. Макгі сказав, що навчання з іншими солдатами Східної Європи має особливу цінність.

«Ви отримуєте можливість тренуватися та діяти на тій самій землі, яку вам, можливо, доведеться захищати. Ви повинні працювати з союзником по НАТО, і майже неможливо уявити в майбутньому, що ми коли-небудь будемо воювати без союзників», — сказав генерал Макгі.

Окрім військ у Румунії, генерал Макгі також відправив невеликі групи солдатів для навчання з союзниками по НАТО в Болгарії, Німеччині, Угорщині та Словаччині. Підрозділ пишається тим, що є найближчим до бойових дій, але він аж ніяк не є найбільшим: офіційні особи сказали, що приблизно 12 000 військовослужбовців першої піхотної дивізії армії, доданої після вторгнення, базуються переважно в західній Польщі та на Балтії.

Разом вони є нарощуванням сил США в Європі після того, як рф вдерлася в Україну, як президент США Джо Байден пообіцяв союзників на саміті НАТО в Мадриді в червні.

У межах військових навчань з американськими та британськими військами, румунські війська протягом останніх кількох місяців випробовували ракетні системи залпового вогню HIMARS — ту саму зброю, яка допомогла Україні підштовхнути російські сили до відступу — проти імітованих цілей у Чорному морі. Румунія придбала три ракетні системи багато років тому, і офіційні особи заявили, що їх поки не доставили.

Генерал-лейтенант Юліан Берділа, командувач румунськими сухопутними силами, який підтримав розгортання, сказав, що регіональні чиновники попереджали Захід про «поступові та токсичні» успіхи Росії після того, як вона захопила контроль над Кримом в України на «референдумі» 2014 року, який більша частина світу вважає незаконним.

«Ми були дуже уважними до того, що робить рф, і до яких наслідків це призвело», — зауважив генерал Берділа. Про тренування з американськими військами він сказав: «Ми обміркували різні сценарії війни та готові синхронізувати плани під час розмови».

За його словами, кількості та старшого командного рівня американських сил, які зараз перебувають у Румунії, достатньо для «передбачуваного стримування та спільної оборони».

Генерал Макконвілл не хотів прогнозувати, що може зробити адміністрація Байдена в Румунії, але в цілому він сказав, що війська на авіабазі «дійсно змінили ситуацію, і я думаю, що ми продовжуватимемо надавати ці можливості, якщо це буде потрібно».

Наявність командира дивізії та штабу так близько до кордону з Україною є більш ніж символічним, сказала Бекка Вассер, військовий аналітик Центру нової американської безпеки, дослідницького інституту у Вашингтоні. Це дозволяє швидко приймати рішення про те, де розташувати тисячі військових і озброєння, якщо росія перекине війну на територію НАТО.

«Те, що ви бачите, вказує на зміну того, як американські військові підходять до позиції та розгортання по всьому світу, оскільки епоха воєн в Іраку та Афганістані змінилася», — сказала Вассер. «Це не обов’язково буде бойове розгортання — те, що ви насправді маєте, — це розгортання стримування».

За даними Вассер, це така ж місія, яку виконували десятки тисяч американських військових, відправлені на бази Центрального командування США в 2020 році, коли на Близькому Сході спалахнула напруга з Іраном.

Для командного сержанта Майор Віталія Сандерс, яка очолює батальйон на авіабазі Михайло Коґальнічану, місія настільки ж особиста, як і професійна.

Вона народилася в містечку біля Ужгорода, на заході України, і переїхала на північний захід Індіани, коли їй було 12 років, щоб жити з бабусею. Востаннє вона була в Україні у 2005 році, і її брат досі там, хоча їхнє спілкування через WhatsApp і Facebook було обмежено, оскільки російські удари пошкодили електромережі.

Сержант-майор Сандерс прослужила в армії США 21 рік, служила в Афганістані та Кувейті. Та вона ніколи не забувала про загрозу рф для України.

«Перебуваючи тут, так близько до дому, — сказала вона, — я відчуваю голод і змушую воювати, і, сподіваюся, поширюю цю енергію на солдатів, щоб вони знали, наскільки це важливо для всіх».

Схожі новини