Передплата 2024 «Добрий господар»

«Влада вважає себе власниками України, а не слугами»: чому в Херсоні блокують роботу пекарні

  • 20.12.2022, 13:25
  • 965

Петро Порошенко під час поїздки у Херсон повідомив, що за вказівкою влади блокується робота пекарні, яку спеціально встановили в одному з приміщень деокупованого міста. У пекарні волонтери планують виготовляти безкоштовний хліб для містян

Пекарня готова працювати цілодобово і давати щодня не менше 600 кг безкоштовного хліба. Фото ЄС
Пекарня готова працювати цілодобово і давати щодня не менше 600 кг безкоштовного хліба. Фото ЄС

П’ятий президент наголосив — попри саботаж з боку чиновників безкоштовний хліб для херсонців обов’язково буде.

«Шокований і обурений ситуацією навколо нашої пекарні, яка мала вже сьогодні роздавати херсонцям безкоштовний хліб. Як розповіла нам активістка ГО „Справа Громад“ Оксана Погомій, раптом почалися „палки в колеса“ вже налагодженого процесу», — пояснив Порошенко.

«Хочу нагадати тим, хто після деокупації повернувся на «хлібні місця» — на відміну від вас, що після повномасштабного вторгнення втекли з міста і невідомо де відсиджувалися увесь цей час, Оксана з ризиком для життя тримала український спротив в окупованому Херсоні, відкрито виступала проти російського режиму. За словами Оксани, ще 1 грудня очільниця Херсонської міської ВЦА Галина Лугова погодила відкриття пекарні в одній з тутешніх шкіл. Але комусь дуже «муляє» то хліб від Порошенка, то гуманітарний намет, то буржуйки, то ще щось. Тож «згори» спустили вказівку «пекарні не буде», — обурюється п’ятий президент.

«Ми привезли і встановили сучасне нове обладнання. Наша команда готова забезпечити пекарню автономним водопостачанням та електрикою. Борошном, цукром, дріжджами і робочими руками. Пекарня готова працювати цілодобово і давати щодня не менше 600 кг безкоштовного хліба. Не потрібно нічого від чиновників, окрім дозволу на це приміщення. Наші активісти роблять все, щоб велика кількість херсонців мала можливість покуштувати, вдихнути, просто відчути запашний, свіжий український хліб. Бо люди, які прожили понад 8 місяців в окупації, ще й не мають грошей, не мають роботи. Не мають нічого, крім надії і віри в Україну, яку вони пронесли через жахи російського терору», — наголошує Порошенко.

Він зауважує: це несправедливо і не по-людськи, коли ті, хто усі ці місяці сидів або по закордонах, або в Києві, приїхали сюди не для допомоги людям, а щоб бути «указующим пєрстом».

«І вони вважають, що „херсонці хліба не потребують“. Ми всі сьогодні маємо продемонструвати піклування про херсонців і єдність. Показати, що це — єдність всього нашого народу, всієї нашої країни в допомозі херсонцям. У нас попереду дуже важкі випробування, і ми їх подолаємо, якщо продемонструємо ту саму єдність, яку ми тримали з 24 лютого», — вважає Порошенко.
«А хліб для херсонців ми обов’язково будемо пекти», — наголосив п’ятий президент.

Народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Володимир Ар'єв, який був присутній на зустрічі волонтерів з очільницею ВЦА, повідомив у Facebook, що вона відмовилась пояснювати свої дії, бо поспішала включитись в телемарафон «Єдині новини». Він також оприлюднив відео цієї розмови.

«Ми приїхали до Херсона, щоб запустити мініпекарню, придбану для міста Фондом Петра Порошенка і „Справою Громад“. Місто після окупації, постійні обстріли, у людей немає нічого. Повністю автономна пекарня була змонтована і готова випікати мінімум 600 кг безкоштовного хліба. Але за день до запуску раптом команда — закрити! Команда від міської військової адміністрації, яку очолює Галина Лугова, на яку натиснув голова обласної адміністрації Ярослав Янушевич», — написав Ар'єв.

«Розмова з Луговою була короткою, бо вона спішила на пряме включення в телемарафон. І це включення її більше хвилювало, ніж питання забезпечення херсонців хлібом. А хто такий Янушевич — відомо давно. Призначений президентом Зеленським очільник Херсонської обладміністрації був податківцем часів Януковича і людиною Азарова, про що писали давно, але колишні регіонали дуже вигідні Банковій — слухняні і без почуття совісті. Особливо, якщо їм звідти дзвонить Кірил», — зауважує народний депутат.
Ар'єв застерігає: якщо влада спробує закрити пекарню, це буде прямим саботажем відновлення Херсона після окупації і перешкодою гуманітарній допомозі мешканцям міста. «І ми з колегами будемо звертатись з відповідними заявами до правоохоронних органів. І Лугова, і Янушевич мають розуміти наслідки своїх дій», — попередив Ар'єв.

«Ну і висновок. Влада вважає себе власниками України, а не слугами і найнятими менеджерами. Історії з розкраданням гуманітарної допомоги в Запоріжжі є тому підтвердженням. Власне, ця ситуація теж — перешкоджати гуманітарній допомозі людям, які потерпіли від окупації, є злочином. І ми не допустимо позбавлення херсонці цієї допомоги. Хай би хто не кірілив областю», — резюмує Володимир Ар'єв.


Джерело: ЄС

Схожі новини