Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Європейці підтримують Україну попри дезінформаційні кампанії путінізму

  • 18.12.2022, 18:00
  • 683

Європарламент — законодавчий орган Європейського Союзу — ініціював дослідження щодо підтримки європейцями допомоги Україні через напад росії. А також — які саме цінності має захищати Європарламент

Для цього з 12 жовтня по 7 листопада 2022 року було проведено 26 443 інтерв'ю, здебільшого, віч-на-віч, у всіх 27 країнах-членах ЄС.

За результатами соціологічного дослідження Євробарометр з’ясувалося, що 74% європейців схвалюють підтримку ЄС України у зв’язку з нападом росії. Кожен третій респондент повністю схвалює підтримку — 33%, частково схвалює - ще 41%. Частково не схвалює - 16%, повністю не схвалює - 7%, не знає або немає відповіді - 3%.

Найбільш позитивно до підтримки України в ЄС ставляться мешканці країн Північної Європи: в Швеції - 97%, Фінляндії - 95%, Нідерландах -93%, і Данії - 92%. А також — в Португалії - 92%. Високий рівень підтримки, вищий за середній в ЄС (74%), мають і мешканці країн Балтії, а саме, в Литві - 87%, Латвії - 80%, Естонії - 76%. А також — в Польщі - 85%.

Тим часом мешканці інших сусідніх з Україною країн, наприклад, Словаччини, Угорщини, Румунії - не демонструють такий високий рівень підтримки. Хоча в кожній з 27 країн ЄС відсоток людей, які схвалюють підтримку, все ж є більшим за частку тих, хто не схвалює.

«Це дослідження цікаве з огляду на те, як кремль здійснює активну дезінформаційну кампанію в країнах ЄС. Зокрема, росіяни намагаються скомпрометувати українських переселенців, та представляють їх через свої канали як „безкультурних“ та „дармоїдів“, які обтяжують місцевих мешканців», — коментує результати дослідження керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей.

Ще більше деталей — читайте у матеріалі на сайті Центру стратегічних комунікацій.

Схожі новини