Передплата 2024 «Добрий господар»

Чутки про експорт Україною електроенергії - брехня

  • 15.12.2022, 23:30
  • 655

Пропагандисти та колаборанти поширюють фейк про те, що українська влада продає Молдові, Румунії та іншим країнам електроенергію, ігноруючи потреби українців

Удар по енергетичній інфраструктурі України спричинив відключення світла у Молдові. З цього можна зробити висновок, що київський режим заробляв на продажі електрики Кишиневу, тоді як українці сиділи в темряві, — йдеться на одному з пропагандистських сайтів.

Насправді, як зазначили журналісти фактчекінгового проєкту StopFake, вимкнення у Молдові відбулися через те, що молдовська та українська енергосистеми взаємопов'язані.

Втім, вимкнення у Молдові - не єдиний «аргумент», яким користуються фейкомети. Роздмухати недовіру українців до влади вони намагаються навіть за допомогою блогерів-антивакцинаторів і ворожок.

Ще один приклад маніпуляції - використання даних з європейського сайту моніторингу функціонування єдиної електромережі ЄС.

«Ми не експортуємо електроенергію. Деякі можуть показати скріншоти із сайту ENTSO-E, на яких видно, що експорт є. Пояснюю. На сайті entsoe. eu є дашборд із вкладкою Scheduled Commercial Exchanges, тобто комерційні постачання. Там Україна нічого не має ні на імпорт, ні на експорт», — пояснив директор української компанії ЯСНО Коваленко.

Україна припинила експорт електроенергії 11 жовтня, про що повідомило Міненергетики, через необхідність стабілізувати власну енергосистему, що постраждала від ракетних обстрілів рф.

Схожі новини