Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Німеччині словом року обрали фразу Шольца про російсько-українську війну

  • 09.12.2022, 16:50
  • 1 248

У Німеччині словом року визнали — Zeitenwende, яке канцлер Німеччини Олаф Шольц використовував його у контексті війни росії проти України

Про це йдеться на сайті товариства німецької мови.

Zeitenwende перекладається як «поворотний момент».

«Це слово, яке не є новим і означає початок християнської ери, але в більш загальному сенсі також і будь-який перехід до нової ери, активно використовувалося в другому значенні канцлером Шольцом. російське вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року стало «поворотним моментом в історії нашого континенту». У цьому ж контексті Федеральний президент Штайнмаєр говорив про «епохальний перелом», — йдеться у поясненні товариства.

Друге місце за версією журі зайняла фраза Krieg um Frieden — «війна за мир».

«Також російсько-української війни стосується, здавалося б, абсурдний вислів „війна за мир“. Для московської пропаганди це — спеціальна військова операція, для багатьох, особливо в НАТО, — просто загарбницька війна. Навіть у політичних партіях з пацифістськими традиціями поширювалася думка про необхідність надання Україні збройної підтримки для захисту її державної цілісності, а згодом і досягнення тривалого миру в Східній Європі», — пояснює товариство.

Схожі новини