Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У США підтримали постачання Україні німецьких бойових танків Leopard, — ЗМІ

  • 07.12.2022, 17:45
  • 741

США підтримують постачання німецьких основних бойових танків Leopard 2 в Україну

Танк Leopard. Фото із мережі
Танк Leopard. Фото із мережі

За даними джерел ЗМІ, радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван повідомив про це раднику канцлера із зовнішньої політики Єнсу Плетнеру ще у жовтні.

Відтак, Салліван передав Плетнеру телефоном, що США підтримали б постачання Leopard 2 з Німеччини в Україну, але треба зробити з ініціативи Німеччини.

Однак США не просили Німеччину здійснювати такі постачання.

Друге джерело ЗМІ зазначило, що Салліван наголосив Плетнеру у жовтні, що було б «добре», якщо б Німеччина надала ці танки.

Уряд Німеччини не спростував інформацію про сигнали Саллівана Плетнеру. Прессекретар уряду заявив, що кабінет Шольца «перебуває у постійному контакті з союзниками, особливо — зі США, щодо спільних зусиль для підтримки України».

Канцлер Олаф Шольц неодноразово наголошував, що Німеччина діє в унісон зі своїми найближчими союзниками. Досі США не надали Україні жодного бойового танка західного зразка.

Експерти, однак, зауважують, що є вагомі аргументи на користь того, щоб спочатку надати Україні німецькі танки. Leopard 2 є стандартним танком польської армії, тому Україна могла б мати танки цього типу, які обслуговували б через український кордон у Польщі. З американськими танками поки що це неможливо.

Відомо, що тільки із запасів виробників Rheinmetall та Krauss-Maffei Wegmann Німеччина могла б надати 80 одиниць. Ще 30 одиниць використовуватимуть у центрі бойової підготовки Бундесверу для презентації танків супротивника.


Джерело: FAZ

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень