Передплата 2024 «Добра кухня»

росія розгорнула протиракетний комплекс поблизу Японії, — CNN

  • 06.12.2022, 19:45
  • 1 031

Міністерство оборони росії розгорнуло мобільні ракетні системи берегової оборони на північному Курильському острові, що є частиною стратегічно розташованого ланцюга островів між Японією та російським півостровом Камчатка

рф розгорнула протиракетний комплекс на Курилах поблизу Японії. Фото міноборони росії
рф розгорнула протиракетний комплекс на Курилах поблизу Японії. Фото міноборони росії

Як відомо, Японія має претензії на контрольовані рф південні Курильські острови, які Токіо називає Північними територіями. Територіальний конфлікт розпочався ще наприкінці Другої світової війни, коли радянські війська відібрали їх у Японії.

В рф заявили, що російські системи Bastion, які мають ракети з дальністю польоту до 500 км, розгорнули на острові Парамушир. Берегові військовослужбовці Тихоокеанського флоту нестимуть цілодобову вахту для контролю за прилеглою акваторією і протоковими зонами.

Головний секретар кабінету міністрів Японії Хірокадзу Мацуно запевнив, що уряд уважно стежитиме за російською військовою активністю, яка посилюється на Далекому Сході через вторгненням росії в Україну.

Вашингтонський аналітичний центр Center for Strategic and International Studies заявив, що, затьмарена вторгненням в Україну, мілітаризація рф Курильських островів «здебільшого минула поза увагою».

«Кроки росії щодо посилення своєї присутності свідчать про те, що острови продовжуватимуть відігравати згубну роль у майбутньому російсько-японських відносин, і що Японія та США повинні поглибити консультації щодо діяльності рф в регіоні», — йдеться у звіті.

Японія приєдналася до своїх західних союзників у застосуванні економічних санкцій проти росії. У відповідь рф вийшла з переговорів про мирний договір з Японією та заморозила спільні економічні проекти, пов’язані зі спірними Курильськими островами.

Тому уряд Японії змінив свою політику щодо росії після вторгнення російських військ в Україну. Це пов’язано з тим, що переговори щодо мирного договору, зокрема — належності територій між Японією та росії, призупинилися, а прогрес економічного співробітництва невизначений. Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив, що південна частина Курильських островів є споконвічно японською територією.

У жовтні Верховна Рада України оголосила, що визнає Курильські острови територією Японії, яку окупувала рф. За ухвалення постанови проголосували 287 нардепів.

Для Японії вказані острови — Північні території, які є предметом давньої суперечки з росією. рф окупувала їх у 1945 році, після Другої світової, та досі контролює.


Джерело: CNN

Схожі новини