Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вихід російських військ із ЗАЕС і критика керівництва за вибухи в енгельсі. Моніторинг Центру стратегічних комунікацій

  • 06.12.2022, 22:30
  • 755

Прокремлівські Telegram-канали 2−5 грудня поширювали такі наративи

Критика російського керівництва за вибухи на аеродромах. Деякі канали припускали, що це — справа рук диверсантів, які проникли в рф із біженцями з України. Вони закликали проводити аналогічні диверсії у країнах НАТО, або ж вдатися до асиметричних відповідей, включно із застосуванням ядерної зброї.

Прославлення армії росії. На Луганщині «воєнкори» писали про успішні дії армії рф у районі Кремінна-Сватове, а у Бахмуті наголошували на успішних діях «вагнерівців» та великих втратах у лавах ЗСУ.

Дискредитація ЗСУ. Повідомлялося, ніби ЗСУ хаотично обстрілюють окуповані росією міста на Донеччині, а британська програма підготовки ЗСУ за натівською тактикою COIN — не дуже якісна.

Демілітаризація ЗАЕС. Йшлося про те, що рф нібито планує відвести війська від ЗАЕС, а Захід обіцяє росії вигідні умови, але вірити йому не можна.

Пошук ворогів. кремлівські канали дискредитували телеканал «Дождь», з якого звільнили журналіста, який у прямому ефірі сказав про допомогу російській армії. А також намагалися дискредитувати визвольні рухи колонізованих рф народів.

Енергетична криза. Деякі канали просували наратив, що українська енергетична інфраструктура — у катастрофічному стані, а українська влада обманює народ.

«Місцеві» проросійські канали на Запоріжжі. Писали, що щодо ЗАЕС готують домовленість, вигідну рф. Також вони вказували на переваги російської армії на Запорізькому напрямку.

Прокремлівські канали на Херсонщині. Тут розганяли брехню, що ЗСУ та «іноземні найманці» вчиняють воєнні злочини в Херсоні та репресують цивільних, а у місті - гуманітарна катастрофа, в якій винна київська влада.

Схожі новини