Передплата 2024 «Добра кухня»

Frontline Press: велику роль у постачаннях зброї в Україну відіграють дипломати з кола Порошенка

  • 04.12.2022, 18:55
  • 770

Українська дипломатична спільнота отримала новий переговорний майданчик у Брюсселі - щоб доносити позицію стосовно співпраці з Європейським Союзом і НАТО

Йдеться про приміщення Station Europe у Європейському кварталі Брюсселя, яке змогли отримати в своє користування українські дипломати, про це повідомляє Frontline Press.

Як зазначило бельгійське Radio 1 з посиланням на Федеральну державну службу юстиції Бельгії, віднедавна приміщення Station Europe, що раніше перебувало в підпорядкуванні Європейського парламенту, передане Українському громадському хабу (громадська організація Ukrainian Civil Society Hub — UCSH). Цю громадську організацію було офіційно зареєстровано 17 жовтня 2022 року за адресою Station Europe (Rue de Trèves 3, Ixelles, Brussels), відомості про що є у відкритому реєстрі Федеральної державної служби юстиції Бельгії.

Засновницями Українського громадського хабу є українські дипломатки Наталя Мельник та Ірина Толкачова. Також у реєстраційних документах адміністратором UCSH значиться громадянин Болгарії Явор Петров.

Бельгійські джерела вважають, що за посиленням української переговорної позиції в столиці Євросоюзу стоїть експрезидент Петро Порошенко. Адже дипломати, завдяки яким Україна змогла отримати Station Europe в якості майданчика для донесення своїх меседжів потужній європейській аудиторії, є з близького оточення саме Петра Порошенка. Також дипломатів, що мають відношення до ГО Ukrainian Civil Society Hub, об'єднує близькість до структур НАТО.

Так, Наталя Мельник перебувала на посаді першого секретаря Місії України при НАТО за часів президентства Петра Порошенка. Бельгійські ЗМІ відзначають, що Наталя Мельник відома своїми різкими висловлюваннями на адресу європейських політиків, які затягують процес військової допомоги Україні в умовах війни.

Бельгійські джерела вважають, що, враховуючи попередній досвід тісної співпраці пані Мельник з НАТО, можна припустити, що її нинішня роль полягає у посиленні переговорної позиції України у спілкуванні з Альянсом. Адже ні для кого не секрет, що в Україні існує сильне внутрішньополітичне лобі, близьке до Петра Порошенка, яке вважає, що переговори про постачання зброї в Україну могли б бути більш ефективними, якби їх вели люди, які є професіоналами у цій сфері.

Чоловік пані Мельник Всеволод Ченцов був послом України в Нідерландах за часів президентської каденції Петра Порошенка та грав ключову роль у переговорах з боку України щодо міжнародного кримінального процесу у справі про збитий над Україною літак Malaysia Airlines (рейс MH17). Нині пан Ченцов очолює Представництво України при ЄС і часто є спікером на публічних заходах та брифінгах, що проводяться на території Українського громадського хабу.

Відомо, що віцепрезидентка Українського громадського хабу Ірина Толкачова є впливовою менеджеркою круїзної компанії «Inflot Cruise and Ferry Ukraine» та досвідченою кадровою дипломаткою в минулому. Її чоловік Георгій Толкачов є колишнім колегою Наталі Мельник — він перебуває на посаді заступника голови Місії України при НАТО; а в минулому був виконувачем обов’язків голови Місії.

У публікації також нагадали, що нещодавно п’ятий президент України Петро Порошенко заявив: час дипломатії минає, і тепер найкращим дипломатом є Збройні сили України, підтримані союзниками.

Схожі новини