Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ціна на російську нафту впала до мінімуму, — ЗМІ

  • 28.11.2022, 19:35
  • 857

Ціни на російську нафту сорту Urals впала нижче того рівня, який країни Євросоюзу обговорюють у межах запровадження механізму обмеження цін

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

За даними Argus Media, ціни на Urals наприкінці минулого тижня впали до 51,96 доларів за барель у порту Приморськ на Балтійському морі.

До такого ж рівня ціни впали у порту Новоросійська в Чорному морі, передає Bloomberg.

Platts також оцінював вартість Urals у російському порту Приморськ минулого четверга приблизно у 52 за барель долари, стверджують джерела агентства.

Bloomberg додає, що наразі є певна невизначеність щодо цін на російську нафту, оскільки після війни торгівля нею стала менш прозорою. Однак цінові дані Argus використовує мінфін рф для розрахунку експортних мит.

Йдеться про котирування нафти на базисі FOB: російський продавець отримує гроші лише за нафту та її доставку на борт, а витрати на фрахт, перевезення нафти та страхування танкера бере на себе трейдер (покупець).

Водночас нинішній рівень цін на російську нафту вже нижчий, ніж граничний рівень цін, що обговорюють в Європейському союзі.

За даними Bloomberg, більшість європейських країн наполягають на обмеженні цін на рівні 65−75 доларів за барель. Однак деякі країни ЄС пропонують встановити нижчу цінову межу. Зокрема, Польща вимагає обмежити ціну для експорту російської нафти на рівні 30 доларів за барель.

За даними Politico, запровадження цього рівня підтримують і країни Балтії. Видання зазначало, що вони виступали проти цінової планки вище 60 доларів. Зокрема, тому, що зараз вона майже на тій самій позначці, що й ціна російської нафти Urals.


Джерело: Bloomberg

Схожі новини