Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як уникнути пожежі, якщо користуєтесь генератором чи буржуйкою

  • 26.11.2022, 20:00
  • 803

В умовах планових, аварійних або екстрених вимкнень електропостачання та опалення українці використовують інші джерела тепла та світла

Це збільшує ризик пожежі, тому задля безпеки краще слідувати деяким правилам.

Обов’язково придбайте вогнегасник. Якщо ви мешкаєте в багатоквартирному будинку, вогнегасники мають бути у вашому під'їзді, бажано — на кожному поверсі або принаймні на найвищих поверхах будинку (якщо це багатоповерхівка). Ви можете ініціювати закупівлю вогнегасників, заручившись підтримкою інших сусідів.

Перевірте, чи не заблоковані аварійні виходи у вашому будинку (для багатоповерхівок). Наполягайте, аби керуюча будинком компанія подбала про їх деблокаду або самоорганізуйтесь і зробіть це разом із сусідами.

Якщо є можливість, удома встановіть пожежну сигналізацію. Її місце — у зонах з найвищою пожежною небезпекою (наприклад, у кухні). Це можуть бути датчики, що реагують на дим, полум’я або підвищення температури.

Особливу увагу приділяйте дітям: не дозволяйте їм використовувати електроприлади та відкритий вогонь. Нагадайте дітям правила протипожежної безпеки.

Якщо під час вимкнення електроенергії ви перебуваєте вдома, вимкніть з розеток усі електроприлади. Це допоможе уникнути їх пошкодження через перепади напруги, особливо це стосується обігрівального обладнання та електроплит.

Також можна придбати й встановити стабілізатор, який допоможе захистити прилади від перепаду напруги. У разі, якщо напруга різко знизиться або навпаки — зросте, реле відімкне подачу струму до моменту стабілізації. Вартість — від 700 гривень.

Схожі новини