Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Журналістську роботу ми не полишили»: як працювали медіа під час окупації Снігурівки

  • 14.11.2022, 13:28
  • 617

Снігурівка — один із небагатьох населених пунктів Миколаївщини, який місяцями, аж до 10 листопада, перебував під російським контролем

У кабінеті редактора вибито вікна. Фото з сайту НСЖУ
У кабінеті редактора вибито вікна. Фото з сайту НСЖУ

«Зупинити друк видання нам довелося відразу після початку війни: Укрпошта вже не працювала, — розповів медійник. — Але журналістську роботу ми не полишили, працювали в соціальних мережах. Давали інформацію про те, що відбувається у місті. Люди мали отримувати об'єктивну і повну інформацію, адже правда — це найкращі ліки від шоку. Люди заспокоювалися, коли дізнавалися, що магазини й аптеки в місті працюють, пальне є», — розповів у матеріалі НСЖУ головний редактор газети «Вісті Снігурівщини» Ігор Новіков.

Аж до 19 березня, коли в місто ввійшли загарбники, журналісти видання збирали інформацію про те, що відбувається у Снігурівці, про роботу волонтерів, документували злочини російських окупантів.

«14 березня, у день визволення Снігурівки від гітлерівських окупантів, рашисти скинули на місто чотири потужні бомби на парашутах. Внаслідок цього варварського акту в місті зруйновано багато будівель, були загиблі й поранені. Я працював на місці, фотографував, збирав інформацію, брав коментарі. І як же сильно мене здивувало, коли росіяни випустили по своєму телебаченню кадри тих самих руйнувань, які знімав і я, але подали це як „роботу українців“! — обурюється Ігор Новіков. — Зараз місто вже звільнене, але люди все ще бояться ворожих обстрілів та бомбардувань…», — розповідає Ігор Новіков.

Ввійшовши у місто і «зачистивши» його, загарбники почали подвірний обхід — шукали атовців, активістів, зброю. Прийшли й у будинок Ігоря Новікова, оглянули його робочий кабінет. Працювати журналістом ставало неможливо: за фотографування на вулицях міста загарбники цілком могли розстріляти.

«В результаті ми вирішили залишити місто й перебратися до Одеси. Я брав участь у кількох тренінгах НСЖУ з питань безпеки журналістів, тож знав, як поводитися в агресивному середовищі. Потрібно старатися не вступати із агресорами не лише у дискусії, а й узагалі в розмову, спокійно відповідати на їхні запитання. Звісно, телефон і ноутбук повинні бути «стерильними», — каже Ігор Новіков.

Журналіст продовжує збирати інформацію про ситуацію в Снігурівці поки що віддалено — повернутися в місто наразі не можна.

«У будинку, де розміщена наша редакція, вибито вікна, офіс — пограбовано. З гаража вкрадено редакційну автівку. З редакції винесли майже все — включно з холодильником і стільцями. Але тішить, що зберігся витвір мистецтва — пам’ятний знак „Стіл журналіста“, який у 2020 році редакції на 90-річчя газети подарував один із місцевих митців», — продовжив головний редактор.

Як розповів журналіст, коли ситуація в Снігурівці стабілізується, планують відновити випуск газети.

Публікацію підготовлено в рамках проєкту «Журналісти важливі», ініційованого Національною спілкою журналістів України.

Схожі новини