Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дедалі більше українців отримують відмову у в'їзді до Ізраїлю

  • 13.11.2022, 12:33
  • 1 011

Кількість українців, яким відмовляють у в'їзді до Ізраїлю, збільшилося після рішення БАГАЦу скасувати політику квот на в'їзд, яку проводить міністр внутрішніх справ Айєлет Шакед

Фото: Jonas Walzberg
Фото: Jonas Walzberg

За перші п’ять місяців війни в Україні до Ізраїлю в'їхали 26 747 українців, 350 отримали відмову. Ті, кому було відмовлено, становили 1,3%. За чотири місяці, що пройшли з моменту ухвалення рішення суду, до Ізраїлю в'їхали 32 453 українці, при цьому 900 отримали відмову, що становить 2,77%.

Загалом із початку війни між росією та Україною до початку листопада до Ізраїлю в'їхали 59 200 українців, 1250 у в'їзді було відмовлено. А 23 986 українців, які приїхали до Ізраїлю, вже покинули країну.

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив: «якщо раніше в аеропорту допитували лише громадян, які вважалися „підозрілими“, то тепер допитують усіх без винятку громадян України».

Він додав, що кілька тижнів тому Україна направила до МЗС Ізраїлю ноту протесту з цього приводу.

«Ми розглядаємо це як недружній крок з боку Ізраїлю», — сказав посол.

У липні БАГАЦ анулював схему міністра Шакед, за якою громадяни України мали подавати заяву на в'їзд до Ізраїлю до прибуття в країну через заздалегідь визначені квоти на в'їзд.

Управління населення заявило, що воно «поважає рішення Верховного суду справедливості і діє відповідно до нього».

«До ухвали в'їзд до країни для громадян України здійснювався за попереднім погодженням. Після постанови БАГАЦ рішення про в'їзд приймається після прибуття в аеропорт, що вимагає проведення допиту на кордоні», — додали в Управлінні.

В Управлінні у справах міграції та населення також пояснили, що більшість відмов українцям у в'їзді пов’язані з побоюваннями, що вони залишаться жити в Ізраїлі.

З початку війни до Ізраїлю прибуло 13 784 українців, які мають право на отримання ізраїльського громадянства відповідно до закону про повернення.

Крім того, в Ізраїлі проживає 14 609 українців, які не мають права на ізраїльське громадянство.

Схожі новини