Передплата 2024 «Добрий господар»

Винахідники Львівщини створили рецепти гідрогелевих лікувальних пов’язок та піротехнічних засобів спецпризначення

Унікальні новинки для фронту — димові гранати сигнального призначення, гранати протипожежного призначення

На Львівщині розробили рецептури для піротехнічних засобів спеціального призначення, а також виготовляють гідрогелеві лікувальні пов’язки. Два проєкти науковців співфінансували в межах обласної програми сприяння інноваційному та науково-технологічному розвитку у Львівській області на 2021−2025 роки.

Про це повідомив на брифінгу заступник директора департаменту економічної політики Львівської ОВА Вадим Табакера.

«Програма інноваційного розвитку — пілотна програма, яка вдруге реалізовується на території Львівської області і її розмір невеликий — 5 мільйонів гривень, — наголошує чиновник ЛОВА. — Разом з науковим середовищем та бізнесом ми напрацювали механізм впровадження інноваційних проєктів. Торік ми мали вісім проєктів, цього року — 9, два з них — від НУ „Львівська політехніка“ (гідрогелеві лікувальні пов’язки та піротехнічні засоби спецпризначення). Ці проєкти перевершили наші очікування. Бо коли інвестуємо в інновації, це завжди ризик: вийде-не вийде. Цьогоріч ми сфокусувалися на виробництві високотехнологічного обладнання військового призначення та технологій кібербезпеки».

Завідувач кафедри хімії і технології неорганічних речовин Інституту хімії та хімічних технологій Національного університету «Львівська політехніка», доктор технічних наук, професор Зеновій Знак розповів про винаходи. «Кафедра хімії технологій і неорганічних речовин упродовж кількох років займається розробкою рецептур піротехнічних засобів різного призначення, — каже він. — Більшість цих засобів уже постачають у ЗСУ, а також до Нацгвардії, СБУ та інших силових структур. Розробляємо нові засоби спеціального призначення. Це димові гранати сигнального призначення, гранати протипожежного призначення».

Зеновій Знак пояснив, що сигнальні гранати застосовують для того, щоб позначити місце, з якого необхідно евакуювати поранених з поля бою, чи групу осіб, які беруть участь в бойових діях. Також такі гранати кольоровим димом позначають місце, куди мають бути доставлені вантажі з пораненими.

На часі - гранати протипожежного призначення. На фронті часто виникають локальні пожежі у бліндажах, транспортних засобах, приміщеннях… Тож такі гранати впораються із локальними пожежами у закритих приміщеннях. На відкритих місцевостях, каже Зеновій Знак, гранати не надто дієві.

«У чому перевага гранат у порівнянні з традиційними засобами гасіння?, — продовжує розмову професор НУ „Львівська політехніка“. — На передовій вогнегасниками ніхто не користується, тим більше, що складно підійти близько до джерела займання. Найзручніше погасити пожежу дистанційно. Гранату можна кинути на кілька десятків метрів.. Ці засоби зараз розробляємо, провели лабораторні дослідження».

Ще одна знахідка для захисників на передову — гідрогелеві лікувальні пов’язки. Вони вже розроблені і їх презентували на брифінгу. Пов’язки розробили науковці НУ «Львівська політехніка». Пов’язка виготовлена з природних матеріалів і є значно кращою, ніж ті, які передають з-за кордону в гуманітарних вантажах.

«Наша пов’язка не викликає алергічних реакцій, — каже наукова співробітниця групи комерціалізації науково-дослідної частини НУ „Львівська політехніка“, кандидат історичних наук Олена Лукачук. — Це пов’язка з хлоргексидином, використовується на ранах із загноєнням. Вона сприяє заживленню ран. Також їх варто використовувати при пролежнях. Не всі ушпиталені воїни мають родичів, які можуть перебувати в лікарні цілодобово і повертати хворих направо-наліво. Також такі пов’язки лікують атрофічні рани та виразки».

Схожі новини