Передплата 2024 «Добра кухня»

«Нарешті і держава звернула увагу на ці проєкти: у виробника є вже перші замовлення на прально-душові комплекси»

  • 15.06.2024, 09:07
  • 235

Фонд Порошенка не лише купує техніку та зброю для фронту, а й фінансує виробництво необхідних у військах модулів — командно-штабних пунктів, модулів управління БПЛА, пересувних майстерень, шиномонтажів та побутових комплексів. Усе це виробляють українські підприємства в різних містах

Фото "ЄС"
Фото "ЄС"

Петро Порошенко побував на одному з таких виробництв. Від початку повномасштабного вторгнення Фонд Порошенка з волонтерами вже передав у війська сотні таких зручних, ретельно обладнаних вагончиків, які дозволяють нашим захисникам працювати в нормальних умовах, а після важких боїв — відновлювати сили.

Над розробкою кожного нового модуля працює команда інженерів, логістів та конструкторів. Вони ретельно вивчають потреби військових і особливості роботи в польових умовах. Саме тому кожна одиниця техніки — не тільки функціональна, а й зручна та комфортна. Тут продумують кожну дрібницю — від міцної кавоварки до індивідуального сейфа для речей. Інструменти у пересувних майстернях — нові, техніку обовʼязково забезпечують автономним живленням — генераторами чи зарядними станціями, залежно від потреби та умов роботи.

За словами п’ятого президента, ідея зробити мобільні прально-душові машини народилась ще у 2015 році, її авторка — Марина Порошенко. З того часу розробка суттєво вдосконалилась.

«Цей проєкт реалізували наші партнери, наші побратими, які зробили унікальний комплекс. Ви всі вже знаєте прально-душові комплекси. Загальна кількість поставлені нами у Збройні Сили стрімко наближається до 200. А народжуються вони тут», — показав Порошенко виробництво.

«Коли ми почали це все робити, найбільше було приємно, що нам повірили. Коли щось приносиш нове, що до цього ніколи не робив, завжди дуже важко. Але ми почали виробництво. І коли зустрічаєш хлопців, вони кажуть: ми бачимо, он ваша поїхала. А в 2014 році цього не було. Тобто завдяки вашій довірі ми наближаємо перемогу», — говорять виробничники.

Нарешті, каже Порошенко, і держава звернула увагу на ці проєкти — у виробника є вже перші замовлення на прально-душові комплекси від Міністерства оборони.

«Зараз ми разом з партнерами робимо вже 20 комплексів на місяць, і вони йдуть не тільки під прально-душові, а й під їдальні, командні пункти, шиномонтажі, пересувні авторемонтні майстерні. Нарешті й Міністерство оборони визнало необхідність — і це перші прально-душові комплекси, які за 9 років не належать нашій команді», — зауважує Порошенко.

«Дуже добре, що наш досвід нарешті використали — і це теж піде у Збройні Сили», — констатує Порошенко.

Дві сотні мобільних побутових комплексів, які Фонд Порошенка разом з волонтерами ГО «Справа Громад» поставив у війська — це означає, що 200 тисяч військовослужбовців щотижня мають можливість помитися, випрати свій одяг, відпочити.

Марина Порошенко — фаховий лікар, і вона добре розуміє важливість нормальних побутових умов, особливо на війні: «коли я спілкувалася із хлопцями-військовослужбовцями, запитувала, як вони реагують на такі прально-душові комплекси, вони кажуть — що для них це не просто помитися і попрати свої речі. Для них — це ще й дуже важливе психологічне розвантаження. Тому що вони дійсно можуть трохи переключитися, відчути себе в нормальних умовах. Це дає їм можливість відновитися і робити свою справу більш якісно».

Тут є баки для води, твердопаливний котел, який швидко нагріває воду, душові точки, а також пральні і сушильні машини. Струм забезпечує потужний генератор. Такий побутовий бокс за потреби легко перевозити.

За словами п’ятого президента, подібні побутові комплекси є і в країнах НАТО, але коштують вони всемеро дорожче, та й замовити їх непросто.

«Нарешті ви зараз можете побачити, завдяки кому це стало можливим. Це завдяки нашим справжнім партнерам, героям — людям, які впряглися і вже багато років разом з нами тягнуть плуга, відроджують економіку і допомагають армії», — говорить Порошенко.

Від початку повномасштабного вторгнення станом на 31 травня 2024 року Петро Порошенко витратив на допомогу ЗСУ понад 4,5 мільярди гривень власних коштів. Разом з волонтерськими зборами ГО «Справа Громад» ця сума перевищили 5,2 мільярда гривень.

Схожі новини