Передплата 2024 ВЗ

Пацієнт, який хворів на коронавірус понад 400 днів, нарешті здоровий

  • 07.11.2022, 18:30
  • 901

Медики нарешті вилікували пацієнта з Covid-19, який боровся із хворобою понад 13 місяців

Фото: pexels
Фото: pexels

59-річний британець із ослабленою імунною системою після трансплантації нирки не зміг впоратися з вірусом. За словами експертів з NHS Foundation Trust Гая та Сент-Томаса в Лондоні та лондонського Королівського коледжу, він став одним із найбільш довгоживучих пацієнтів із хронічною коронавірусною інфекцією. Попередній пацієнт, якого лікувала та сама команда, давав позитивний результат на Covid-19 протягом 505 днів, але згодом помер.

Що ж до чоловіка з трансплантованою ниркою, то медики стверджують, що він був носієм одного з ранніх штамів вірусу. Лікування велося за допомогою препарату Regeneron, а також коктейлю антитіл, що нейтралізують, що, врешті-решт, дозволило пацієнтові позбутися хвороби.

У дослідженні, опублікованому в журналі Clinical Infectious Diseases, говориться, що позитивний результат ПЛР-тесту був отриманий пацієнтом у грудні 2020 року, і хоча симптоми зникли, він щоразу, роблячи черговий тест, отримував підтвердження наявності в його коронавірусному організмі. Тоді команда лікарів змішала два противірусні препарати, які раніше не використовувалися разом — паксловид і ремдесивір ​​- і ввела їх хворому через носовий зонд.

Стійкий Covid-19 відрізняється від тривалого коронавірусу або повторних інфекцій і зустрічається у невеликої кількості пацієнтів з ослабленим імунітетом. Інфекції можуть становити серйозну загрозу, тому що близько половини пацієнтів мають стійкі симптоми, такі як запалення легень.

Медики попереджають, що поява нових варіантів коронавірусу призвела до того, що лікування антитілами, що нейтралізують, тепер значною мірою неефективне. За словами доктора Люка Снелла з компанії Guy’s & St Thomas', деякі нові варіанти вірусу стійкі до всіх методів лікування антитілами. Люди з ослабленою імунною системою, як і раніше, схильні до ризику тяжкого захворювання та хронічного інфікування. Ми все ще працюємо над тим, щоб зрозуміти, як краще захистити та лікувати їх".

Схожі новини