Передплата 2024 ВЗ

Як допомогти людині з ПТСР. Поради Центру стратегічних комунікацій

  • 27.10.2022, 22:45
  • 783

Посттравматичний стресовий розлад — порушення психічного стану, що може розвинутися після травматичної події

ПТСР лікують за допомогою психотерапії та ліків, але є й швидкі техніки самодопомоги людям з ПТСР.

Техніка заземлення: вправа «тут і тепер». Переорієнтуйте себе в просторі й часі, ставлячи собі питання: Де я? Який сьогодні день? Яке сьогодні число? Який сьогодні місяць? Який рік? Скільки мені років? Яка зараз пора року?

Стабілізаційна вправа: антистресове дихання 4:8. Дихайте повільно. Вдих (рахуємо 1−2-3−4) — пауза (затримуємо дихання — на 1−2) — видих (рахуємо 1−2-3−4-5−6-7−8). Видих повинен бути удвічі довшим. Робіть цю вправу не менше 10 разів.

Інтелектуальне заземлення. Детально опишіть середовище навколо вас. Опишіть ваші буденні заняття в деталях. Скажіть твердження безпеки: «Мене звати… Я в безпеці, я тут і тепер, не в минулому». Порахуйте до 10, 100, співайте або декламуйте вірш.

Фізична стабілізація. Пустіть прохолодну або теплу воду собі на руки. Поплескайте себе по плечах чи стегнах, порухайте великими пальцями стоп, потягніться, покрутіть головою, стисніть і розтисніть кулаки, випряміть пальці.

Стабілізаційна техніка в уяві: вправа «Безпечне місце». Уявіть місце, де вам добре й безпечно, спробуйте відчути на дотик, де ви сидите, що бачите, який там запах, що приємного на смак ви відчуваєте, яка звучить музика.

Ще більше порад читайте на сайті Dovidka.info.

Схожі новини