Передплата 2024 ВЗ

Картини пише… робот

Штучний інтелект створив десятки полотен за мотивами українських пісень

Ці картини малював штучний інтелект. Фото ЛНТУ
Ці картини малював штучний інтелект. Фото ЛНТУ

«Несе Галя воду», «Ой, у лузі червона калина», «Разом нас багато, нас не подолати», «Дикі танці», «Батько наш Бандера», «Стефанія-мамо», «А вона…», «Танець пінгвінів». Ці та чимало інших пісень народних та улюблених українських виконавців з’явилися у новій інтерпретації - художній. Кожна ця композиція тепер існує у барвах. Картини за мотивами пісень намалював… штучний інтелект!

Унікальну роботу провели у Луцькому національному технічному університеті. Ідея алгоритму для штучного інтелекту виникла під час вибору теми дипломної роботи для студента Сергія Бабія. Дослідження провели спільними зусиллями дві кафедри — «Комп'ютерні науки» та «Інженерія програмного забезпечення». І вийшло неймовірно цікаво.

— Людина, коли читає текст чи слухає пісню, уявляє собі картинку, базуючись на власному досвіді. Було цікаво побачити, як уявляє це штучний інтелект, — каже старший викладач кафедри комп’ютерних наук ЛНТУ Юрій Лук’янчук і додає: — Процес перетворення тексту в зображення насправді доволі простий. Штучний інтелект вибирає найбільш вживані слова пісні, тоді робить пошук по зображеннях в мережі, сортує їх, фільтрує і узагальнює отриманий результат. Так формується його власне зображення, яке водночас є і унікальним, і частково подібним на підібрані ним же картинки.

Полотна «робота» виставили на продаж. Усі виручені кошти університет передасть Збройним силам України.

До речі, першими навчила штучний інтелект переводити музику у зображення компанія Microsoft. Але там пішли іншим шляхом. Їхня праця базувалася на аналізі картин художника-абстракціоніста Василя Кандинського, який колись жив в Одесі й згодом став одним з основоположників «світломузики». Кандинський вважав, що звук має нерозривний зв’язок з геометричними фігурами, тому його можна зобразити на полотні. Луцькі дослідники ж вирішили проаналізувати не творчість однієї людини, а зображення, якими найчастіше цікавляться різні українці.

Схожі новини