Передплата 2024 ВЗ

«русскій мір» залишає по собі суцільні руїни

  • 27.09.2022, 19:17
  • 811

Петро Порошенко побував на звільнених територіях Харківської області, привіз гуманітарний вантаж у Дергачівську громаду

Селище Козача Лопань – усього за три кілометри від державного кордону з росією
Селище Козача Лопань – усього за три кілометри від державного кордону з росією

Селище Козача Лопань — усього за три кілометри від державного кордону з росією. 7 місяців люди тут жили в окупації, зараз досі немає світла і зв’язку. Мешканцям привезли генератори, спальники, харчі та ліки. Місцеві жителі кажуть — дуже потрібен Старлінк, а ще просять машину швидкої допомоги. Кажуть — їхню вкрали окупанти. «Козача Лопань була окупована 24 лютого. І в цій місцевості було загалом 4 тисячі російських військових», — показує Порошенко позиції ворожої артилерії.

«Проїжджаючи селищем, відчуваєш страшний біль і одночасно злість. Селище було одним із перших, які окупувала російська орда. Окупувала і зруйнувала. Тут немає зв’язку, немає світла та газу. „русскій мір“ залишає по собі суцільні руїни», — показує Петро Порошенко розтрощені оселі.

«Тут, як і в багатьох інших містах та селах звільненої Харківщини, російські виродки влаштували катівню. Знущалися жорстоко. Влаштовували допити звичайним селянам. Мабуть, кожен другий житель села пройшов через «підвал», — зазначив п’ятий президент.

«Попри біль та страшну втому українці не здалися. Зі сльозами на очах зустрічали Збройні Сили України», — говорить Порошенко.

Місцеві розповідають: староста селища Людмила Вакуленко підняла український прапор, щойно росіяни втекли. російська ганчірка, яку зірвали із будівлі селищної ради, досі валяється під ногами.

Раз по раз у селищі чути віддалені вибухи, це обстрілюють з російської території. Навколишні землі нашпиговані ворожими мінами. Але люди щасливі - кажуть, головне, що ЗСУ вигнали окупантів. І хоч світла немає, але традиційний коровай з печі для гостей є.

«Зараз в селищі залишилося буквально 1,5 тисячі населення, в чотири рази менше, ніж до окупації. Привезли людям генератори, спальники на перший час. І обов’язково привеземо Старлінк», — пообіцяв Петро Порошенко.

Схожі новини