Передплата 2024 «Добрий господар»

Обійшлось без «оптимізації»

У Меденицької ОТГ за підсумками року очікується перевиконання бюджету

Гарні фінансові показники — це, звісно ж, добре. Але не панацея. Ніхто у наш тривожний час ні від чого не убезпечений. Це чудово розуміють у даній ОТГ, до складу якої входять 17 сіл та одне селище. Тут не тільки добре підготувались до зустрічі із зимою, а й подбали про те, щоб у воєнний час якомога менше людей залишились без постійної праці.

Перед початком нового навчального року, коли остаточно з’ясувалось, що на території ОТГ до оптимізації шкільної мережі, як того вимагають нормативи Міносвіти, не дійде, нікого праці не позбавлять. Із полегшенням зітхнули вчителі. Зміни, яких не хочуть педагоги, рано чи пізно і сюди прийдуть. Для цього є підстави. У 15 школах, які функціонують на території ОТГ, навчається 1772 учні. Підрахунок показує, що середня учнівська навантаженість на один клас становить 13, 84 учня. Це означає, що в ОТГ трішки не «дотягують» до міністерського нормативного показника — 15 учнів на клас. Тому у повному розмірі коштів на виплату зарплатні вчителям держава не виділяє. Принцип простий: не хочете скорочувати вчительські посади відповідно до різниці у середній навантаженості учнів на один клас — доплачуйте з власного бюджету.

Взявши на себе обов’язки з дофінансування зарплати педагогам, в ОТГ ревно стежать і за тим, щоб учителі отримували доплату за престижність, яка становить 10% від посадового окладу та щорічну грошову винагороду — 30% від посадового окладу.

Як пояснив у розмові з нами голова Меденицької ОТГ Михайло Живчин, таким є депутатське бачення. Обранці об'єднаної громади чудово розуміють, що відповідальна педагогічна праця має належним чином оплачуватись. Це дає підстави сподіватись, що вчитель, прийшовши до школи, не думатиме про якісь болючі побутові проблеми, які у багатьох випадках мають одне пояснення — безгрошів'я. Подібний підхід дає підстави сподіватись, що учителі на одному сконцентруються — навчанні своїх підопічних.

У Меденицькій ОТГ педагогічні працівники не знають, що це таке — заборгована зарплатня. Усі навчальні заклади обладнано укриттями. До шкільних котелень відповідно до потреби завезено дрова. Газові лічильники повірено. Проведено обслуговування газопроводів та чистку вентиляційних каналів.

Схожі новини