Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Книжку Жадана купили за 7500 гривень. Кошти пішли на допомогу ЗСУ

У місті Лева стартував другий сезон письменницько-волонтерського проєкту-аукціону «Читаючи — воюєш»

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Стартував уже другий сезон оригінального письменницько-волонтерського проєкту-аукціону «Читаючи — воюєш». Проєкт започаткувала ще в червні цього року волонтерська ініціатива «Львівський Лицар». Придумав, організував і проводить проєкт-аукціон відомий львівський журналіст і письменник Роман Онишкевич.

Роман зустрічається та бере інтерв'ю у цікавих і відомих українських письменників, поетів, редакторів та упорядників книжок — і запрошує їх подарувати для цього проєкту свої книжки з автографом. Потім ці книжки виставляються на ФБ-аукціон (на сторінці Романа), їх купують читачі, а на виручені кошти волонтери «Львівського Лицаря» закуповують прилади, оптику та обладнання для наших вояків на фронт.

Роман Онишкевич розповів «ВЗ» про підсумки першого сезону проєкту «Читаючи — воюєш»: «Завдяки нашому доброму товаришу, поету Назару Федораку, який знайомий із письменниками і поетами, нам вдалося назбирати багато книжок. Практично всі письменники радо відгукнулися на цю ініціативу, за що ми їм дуже вдячні. Були в нас на аукціоні книжки Юрія Андруховича, Софії Андрухович, Сергія Жадана, Тараса Прохаська, його сина Маркіяна Прохаська, Івана Малковича. Дуже добре продалася книжка «Тамдевін» колишньої журналістки «Високого Замку» Галини Вдовиченко.

Фактично за умовний «перший сезон» ми зібрали і продали понад 50 книжок на загальну суму більш ніж 100 тисяч гривень. Зокрема двоє дівчат-читачок дали кожна по дуже великій сумі за книжку Сергія Жадана: одна 7200 гривень, друга — 7500. Тоді якраз Сергій приїжджав до Львова, і ми попросили у нього другу книжку. Також інші письменники дарували не одну книжку, а кілька.

Голова ЛОВА Максим Козицький за 5 тисяч грн купив книжку «Модест Сосенко», його заступник Юрій Холод купив за 4 тисячі мою книжку. Маємо читачів — постійних учасників аукціону, які вже купили не одну книжку. Є такий Євген Агеєв з Києва, Володимир Онишкевич (мій однофамілець), які часто купують книжки і ще додають суми, більші від тієї, за яку продалася книжка.

Ще був цікавий випадок — була у нас збірка «Тексти про борщ». Це збірка рецептів борщу, записаних у різних регіонах України автентичними місцевими говірками. І вона у нас вже закінчилася, а один читач не встиг її купити. То він пише мені в приват: «Не віддавайте ту книжку, плачу півтори тисячі, бо я вже пообіцяв її тещі». Ми пошукали, і вдалося знайти для нього ще одну книжку. За що дуже вдячні видавцям, бо так би наш читач мав проблеми з рідною тещею (сміється. — Авт.). На другий сезон ми вже підібрали гарні книжки — і поетичні збірки, і прозу. Зокрема, прийшли книжки від української громади в Туреччині. Це книжки турецьких авторів, перекладені українською мовою. Щойно до мене приїхала біографічна книжка «Тиха сила. Моє життя, мій футбол» — від нашого знаменитого футболіста Андрія Шевченка. Є нова книжка Андрія Кокотюхи. Є інші цікаві книжки, відстежуйте аукціони на моїй сторінці.

На ФБ-сторінці «Львівського Лицаря» можна побачити, яке обладнання, прилади ми закуповуємо і передаємо на фронт. Загалом, ідея виявилася дуже влучною: уже сформувалася така спільнота читачів, письменників — донаторів на наше військо. Усе відбувається згідно із гаслом «Львівського Лицаря» — «Війна стосується всіх! Перемога залежить від кожного!».

Довідка «ВЗ»

Звідки походить назва «Львівський Лицар»?

1916 року у Львові для залучення благодійних пожертв на потреби війська у боротьбі проти москалів, які йшли на місто, створили Львівського лицаря. Скульптуру вирізьбили з дерева. Складаючи пожертву, кожен жертводавець мав право забити в обладунок дерев’яного лицаря невеликий металевий цвяшок. Такими цвяшками підбивали тоді взуття військових, аби не ковзалося. Ідея збору коштів була такою: цвяшки зміцнюють обладунки лицаря, а гроші - зміцнюють військо.

Через майже 100 років — 2014-го — волонтерська ініціатива «Львівський Лицар» знову повернулася до Львова. Скульптура Лицаря була встановлена біля входу в Ратушу, а біля неї — скринька для пожертв. Кожен жертводавець мав змогу забити металеву пластинку із зображенням тризуба у дерев’яний щит Лицаря. Волонтерська ініціатива «Львівський Лицар» допомагає українському війську з перших днів російсько-української війни, яка розпочалась ще у лютому 2014 року.

Схожі новини