Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Британія запровадила санкції проти росії через псевдореферендуми

  • 26.09.2022, 18:45
  • 818

Про 92 санкції у відповідь на фіктивні референдуми рф повідомив міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі

У Британії засудили російські референдуми на тимчасово захоплених територіях України. Фото із мережі
У Британії засудили російські референдуми на тимчасово захоплених територіях України. Фото із мережі

У Британії псевдореферендуми вважають порушенням міжнародного права.

Як зазначили у британському уряді, фіктивні референдуми під загрозою пістолета не можуть бути вільними або справедливими, і країна не визнає результати цих голосувань. Вони відповідають чіткій схемі насильства, залякування, тортур та примусових депортацій на захоплених росією територіях України.

На цьому наголосив глава Форин-офісу.

Він стверджує, що санкції Британії «спрямовані проти тих, хто стоїть за цими фіктивними голосуваннями, а також проти осіб, які продовжують підтримувати агресивну війну російського режиму».

Також Британія додала до санкційних списків 33 чиновників та колабораціоністів, які перебувають у тимчасово окупованих регіонах України, зокрема — главу «уряду Херсона» Сєрґєя Єлісєєва, «міністра освіти і науки ЛНР» Івана Кусова, главу «уряду Запоріжжя» Євґєнія Баліцкого і заступника «глави ДНР» Євґєнія Солнцева.

Під санкції потрапила й агенція IMA Consulting, яку називають «улюбленим піар-агентством путіна», і якій доручили керувати публічними кампаніями для просування фейкових референдумів.

Обмеження зачепили і російську компанію «Гознак», відому своєю монополією на виготовлення «десятків мільйонів» державних документів, зокрема — прискорених паспортів на тимчасово окупованих територіях України.

У санкційному списку опинилися олігархи Год Нісанов та Зарах Ілієв («королі російської нерухомості», які володіють та контролюють групу компаній «Київська площа»), Іскандер Махмудов (президент і засновник Уральської гірничо-металургійної компанії), Іґорь Макаров (президент і власник міжнародної групи ARETI, великого інвестора в нафтогазовому секторі).

Обмеження запровадили проти 23 членів ради директорів та правління «Газпромбанка», 16 членів наглядової ради й правління «Сбербанка» та його керівництва і 10 керівників «Совкомбанка».

За даними британського уряду, Британія вже запровадила санкції проти понад 1200 фізичних та понад 120 юридичних осіб із росії, зокрема — понад 120 олігархів, сукупне світове майно яких, за різними оцінками, становить понад 130 мільярдів фунтів стерлінгів.

Схожі новини