Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Щоб не вживати медикаментозних препаратів, треба їсти продукти, багаті на йод

У мережі продуктових супермаркетів на цінниках з’явилися логотипи «Містить йод»

Фото з Фейсбуку Наталії Тімко
Фото з Фейсбуку Наталії Тімко

З метою популяризації серед населення споживання продуктів, що збагачені йодом, Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я закликав низку продуктових супермаркетів встановити логотипи (позначки «Містить йод») для продуктів харчування, які містять йод: йодована сіль, кальмари, морська капуста, креветки, різні види риби, картопля, яблука, куряче яйце тощо. Чому зараз так важливо споживати продукти, які містять йод, журналістка «ВЗ» запитала у генерального директора Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ Наталії Тімко-Іванченко.

— Наразі супермаркети лише однієї мережі погодилися позначати продукти, багаті на йод позначкою «Містить йод».

— З якою метою це зроблено?

— Україна і Львівщина, зокрема, — територія з йододефіцитом. У нас дуже низький вміст йоду у ґрунті, у питній воді. Це підтверджено результатами лабораторних досліджень, які було проведено торік, а також і цього року. На Львівщині - високий рівень захворюваності на хвороби щитоподібної залози, які виникають теж через нестачу йоду. Підвищеного рівня йоду потребують вагітні жінки і діти. Окрім захворювань щитоподібної залози, виникають захворювання шлунково-кишкового тракту, знижуються інтелектуальні здібності людей, пам’ять, увага, з’являються хвороби шкіри, хвороби ендокринних залоз… Якщо людина вже має хворобу, лікар призначає замісну терапію.

— Але ж хворобу можна попередити…

— Власне з метою недопущення до розвитку хворобливих станів ми маємо намагатися компенсувати нестачу йоду у воді і продуктах харчування, що вирощені у ґрунті з низьким вмістом йоду, тими продуктами, що багаті на йод. Хто використовує у їжу сіль, то бажано брати йодовану сіль для того, щоб не допустити розвитку хвороби. Люди, на жаль, про це не знають. Якщо у супермаркетах є позначка на продуктах «Містить йод», людина зверне на це увагу і подумає, що їй потрібно додатково вживати йод, що міститься у тих продуктах, які вона любить.

— Які б ви радили продукти з вмістом йоду?

— Усе залежить від купівельної спроможності людини. Серед продуктів, які містять найбільшу кількість йоду в одному грамі продукту, перше місце займають риба, морепродукти, волоські горіхи, яйця, молоко, вершкове масло, виноград, родзинки, бобові, помідори…

— А восени якраз і врожай на ці овочі і фрукти, які ви назвали…

— Зараз треба це все активно їсти. Щоб наситити організм йодом. Тоді не доведеться вживати медикаментозних препаратів.

Схожі новини