Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У школах Львівщини калію йодиду наразі не видаватимуть

У соцмережах з’явилась інформація про те, що батьків столичних школярів попросили заповнити заяви, у яких вони мають дати згоду на прийом дітьми препарату калію йодиду — на випадок … ядерного удару

Калію йодид
Калію йодид

Дитина має прийняти таблетку, якщо на момент надзвичайної ситуації буде перебувати у школі.

Дописувачі зауважили: «Школи Києва на цьому тижні отримають калію йодид, який приймають під час радіаційної аварії. Чому тільки Києва? Захищати дітей треба по всій Україні».

Журналістка «ВЗ» зателефонувала до Львівської обласної військової адміністрації, чи на Львівщині роздаватимуть згаданий препарат? «Наразі, ні! — відповіли у пресслужбі ЛОВА. — Але подумаємо над цим».

У Київській міській державній адміністрації зауважили, що така інформація є некоректною та дали роз’яснення на тему пігулок від радіації.

Місто забезпечило районні евакуаційні комісії препаратами йоду

«Місто подбало про належний резерв препаратів йоду. Йодид калію отримали всі десять РДА, а саме — районні евакуаційні комісії, — інформує Департамент муніципальної безпеки КМДА. — Саме ці комісії відповідають за безпосереднє планування, підготовку, організацію і, в разі потреби, здійснення евакуації у своїх районах. Якщо постане потреба в евакуації, йодид калію видаватимуть населенню, яке потрапило в зону забруднення, на евакуаційних пунктах, відповідно до рекомендацій медиків.

Також запаси йодиду калію має Департамент охорони здоров’я КМДА, який, у разі виникнення або загрози виникнення радіаційної небезпеки, забезпечить ним комунальні заклади охорони здоров’я та сімейних лікарів міста. Крім цього, йодид калію доступний в аптеках міста.

Водночас інформація, поширена в мережі, про те, що в школи Києва нібито планують доставити препарати йоду і видавати учням — некоректна. Жодних розпоряджень щодо збору згоди від батьків на прийом школярами йодиду калію Департамент освіти і науки КМДА також не давав.

Нагадаємо, що без офіційної рекомендації йодид калію в жодному разі не можна призначати собі самостійно і приймати «для профілактики»!

А тим часом…

Станом на вересень у Житомирі сімейні лікарі видали пацієнтам понад 8 тисяч таблеток калію йодиду. Тим, кому за 40 років, препарат вживати не рекомендують. Про це розповіла заступниця медичного директора житомирського центру ПМСД Галина Перчик.

За її словами, людям, яким за 40 років, калію йодид приймати не рекомендують, бо негативні наслідки вживання препарату переважають над позитивними впливами. До того ж таблетки калію йодиду не можна приймати для профілактики — лише у разі оголошення радіаційної небезпеки.

Схожі новини