Які продукти містять йод
Йод бере участь не тільки у регуляції швидкості обміну речовин та росту тканин, а й у діяльності серцево-судинної, травної, дихальної, репродуктивної та нервової систем
Йод не виробляється організмом, тому має надходити з їжею та в малій кількості з повітрям та водою. Добова потреба для дорослих — 150 мкг, а для вагітних — 220 мкг. Жінки, що годують грудьми, мають вживати в день 290 мкг йоду, діти віком 1−8 років — 90 мкг, 9−16 років — 120 мкг. Найдоступніше джерело йоду — йодована, а ще краще морська сіль.
Ознаки дефіциту йоду:
- сонливість і дратівливість;
- низька працездатність, швидка втомлюваність;
- погіршення пам’яті;
- збільшення маси тіла, труднощі зі схудненням;
- набряклість;
- схильність до застудних захворювань;
- погана переносимість холоду і фізичних навантажень;
- сухість шкіри, ламкість волосся.
В яких продуктах є йод:
- водорості (морська капуста, вакаме, норі);
- риба (морська, адже річкова має значно менше йоду);
- морепродукти (мідії, креветки, кальмари, ікра);
- хурма, волоські горіхи, молочні продукти;
- яйця, овочі.
Микола Воля.