Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Які продукти містять йод

Йод бере участь не тільки у регуляції швидкості обміну речовин та росту тканин, а й у діяльності серцево-судинної, травної, дихальної, репродуктивної та нервової систем

Фото pexels
Фото pexels

Йод не виробляється організ­мом, тому має надходити з їжею та в малій кількості з повітрям та водою. Добова потреба для до­рослих — 150 мкг, а для вагітних — 220 мкг. Жінки, що годують грудь­ми, мають вживати в день 290 мкг йоду, діти віком 1−8 років — 90 мкг, 9−16 років — 120 мкг. Найдоступ­ніше джерело йоду — йодована, а ще краще морська сіль.

Ознаки дефіциту йоду:

  • сонливість і дратівливість;
  • низька працездатність, швидка втомлюваність;
  • погіршення пам’яті;
  • збільшення маси тіла, труд­нощі зі схудненням;
  • набряклість;
  • схильність до застудних за­хворювань;
  • погана переносимість холо­ду і фізичних навантажень;
  • сухість шкіри, ламкість во­лосся.

В яких продуктах є йод:

  • водорості (морська капуста, вакаме, норі);
  • риба (морська, адже річкова має значно менше йоду);
  • морепродукти (мідії, кревет­ки, кальмари, ікра);
  • хурма, волоські горіхи, мо­лочні продукти;
  • яйця, овочі.

Микола Воля.