Передплата 2024 «Добра кухня»

Осінні засоби для зміцнення імунітету

  • 20.09.2022, 20:00
  • 1 920

Кілька порад

Вітамінний чай із горобини. Узяти 2 ст. л. сухих ягід горобини звичайної, за­лити в термосі 0,5 л окропу, настояти 1−2 години, перецідити, пити по 1/3 склянки тричі на день.

Сухофрукти з медом. Узяти кура­ги — 1 склянку; волоських горіхів (ядра) — 1 склянку; родзинок (без кісточок) — 1 склянку; лимон зі шкіркою — 2 шт. Пере­молоти все на млинку для м’яса, залити медом (бажано травневим) — 1,5 склян­ки, й добре перемішати. Приймати по 1 ст. л. тричі на день за 30 хв до їди (ді­тям по 1 ч. л. — 1 дес. л. залежно від віку).

Алое з горіхами, лимоном та ме­дом. Узяти 100 г соку алое, 500 г подріб­нених ядер волоських горіхів, 300 г меду й сік 3−4 лимонів. Усе добре перемішати. Приймати по 1 дес. л. тричі на день за 30 хв до їди.

Для отримання соку використовуй­те алое не молодше 2 років. Слід зрізати великі нижні й середні листки, залишаю­чи верхівку рослини, а також 3−4 верхні листки, помити їх перевареною водою, обрізати зубчики, перекрутити на млин­ку для м’яса й відтиснути сік через два шари марлі (можна скористатися соко­витискачем).

Особливо цінується так званий біо­стимулювальний сік. Для його отриман­ня потрібно помите листя алое поклас­ти на тарілку, прикрити зверху папером і поставити в темне місце в холодиль­нику на 10−12 діб. За цих умов у клітинах алое відбувається утворення речовин — біогенних стимуляторів, які активізують життєдіяльність клітин. Опісля листя ви­йняти з холодильника, промити водою, обсушити, обрізати з нього зубчики й по­темнілі кінці та відтиснути сік.

Волоські горіхи з медом. Змішати в рівних частинах товчені ядра волоських горіхів і бджолиний мед. Їсти по 100 г та­кої суміші на день за 3−4 прийоми. Цей загальнозміцнювальний засіб дуже ко­рисно вживати людям, які страждають від туберкульозу, ослабленим хворо­бою, вагітним, матерям-годувальницям та дітям. Також ця суміш помічна за гі­пертонії, анемії, атеросклерозу, хвороб печінки, шлунка; у разі закрепів, сер­цево-судинної недостатності, захворю­вань нирок, фізичної та розумової пере­втоми.

Відвар шипшини з медом. Узяти 2 ст. л. сухих подрібнених плодів шип­шини, залити 0,5 л перевареної води, кип’ятити 10 хв на слабкому вогні в ема­льованому посуді із закритою кришкою, настояти 1−2 години, перецідити, до­дати 2 ст. л. меду, розмішати до повно­го його розчинення й приймати по 0,5 склянки 2−3 рази на день. Напій особли­во корисний ослабленим хворобою лю­дям, а також за серцевих і ниркових хво­роб.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень