Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Увінчує пам’ятник соловейко — символ співу. Яким і була Марія Байко»

На Личаківському кладовищі встановили пам’ятник народній артистці України, яка пішла від нас два роки тому

Овальні форми пам’ятника асоціюються зі сценою. Фото Володимира Одрехівського
Овальні форми пам’ятника асоціюються зі сценою. Фото Володимира Одрехівського

Народна артистка України Марія Байко відійшла у засвіти у листопаді 2020 року, не доживши до 90-річного ювілею лише три місяці… Творчість Марії Байко — ціла епоха. Її голосом захоплювалося не одне покоління шанувальників української пісні. По собі артистка залишила добру і світлу пам’ять, бо її чарівний голос у складі тріо сестер Байко звучав не лише у столичних і зарубіжних концертних залах, а й зі сцен районних і сільських будинків культури.

А ще Марія Байко ви­ховала цілу плеяду зірок світової слави, серед яких був і Василь Сліпак — соліст Паризь­кої національної опери, який віддав життя у війні за Україну.

Кілька днів тому на Ли­чаківському кладовищі, де спочиває Марія Байко, було встановлено пам’ятник. Хто автор роботи і як довго працювали над ви­готовленням пам’ятника, журналістці «ВЗ» розпо­вів син народної артистки — відомий скульптор Во­лодимир Одрехівський.

— Автор роботи — я. Зробив проєкт, довший час робив скульптурну частину, а реалізувати у граніті і бронзі мені допо­магали спеціалісти. Мої друзі-архітектори добри­ми порадами сприяли за­вершенню пам’ятника.

Особливий букет у вигляді хреста, сплетений з квітів, – як символ лемківського фольклору.
Особливий букет у вигляді хреста, сплетений з квітів, – як символ лемківського фольклору.

— Хто фінансував? Адже Марія Байко — знаменитість…

— Не звертався до жод­ної чиновницької інстан­ції. Якось не пасує мені про це говорити. Особис­то я фінансував, бо це — мій синівський обов’язок. Мені хотілося зробити щось для мами.

— Пам'ятник увінчує птах. Це символізує го­лос соловейка, яким була Марія Байко?

— Коли працював над пам’ятником, намагав­ся абстрагуватися від ро­динних почуттів. Хотів по­дивитися на Марію Байко як на відому особистість, яка прожила яскраве жит­тя і залишилася особливою виконавицею народних пі­сень, творів українських композиторів. Про її твор­чу кар'єру написали низ­ку матеріалів музикознав­ці, критики, літератори. Попри те, що виступала у складі тріо сестер Байко, мама робила і особисту му­зичну кар'єру. Виконувала широкий репертуар — від класики до сучасної укра­їнської пісні, а також зару­біжної музики різних часів.

Мама народилася і ви­росла на Лемківщині, що вирізняється винятко­во багатою культурою, то власне ця культура, спі­ви в родині не лише гли­боко заклалися в її серці, Марія Байко присвяти­ла своє життя піднесен­ню української народної пісні, народного мело­су на п'єдестал високої класики. У цьому й поля­гала філософія самого пам’ятника. Овальні фор­ми мають асоціюватися зі сценою, а колона, на якій є особливий букет у ви­гляді хреста, сплетений з квітів, різноманітної рос­линності - як символ лем­ківського фольклору. А зверху — соловейко. Сим­вол співу. Яким і була Ма­рія Байко.

Схожі новини