Передплата 2025 ВЗ

Житель Белзької громади судився з Львівською ОВА за демонтований радянський монумент

Суд відхилив вимогу захисника радянської символіки, бо є закон про демонтаж таких монументів

Фото Андрія Годика
Фото Андрія Годика

Житель Белзької громади Шептицького району Львівщини судився з Львівською ОВА за пам’ятник солдату окупаційної радянської армії, який був демонтований влітку під час процесу декомунізації. Мешканець вважав, що знесення незаконне. Та Львівський окружний адміністративний суд у задоволенні вимог позивача відмовив.

Як повідомив перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик, мешканцю Львівщини не сподобалося знесення монумента, але суд поставив крапку в справі - ніхто не повертатиме пам‘ятник назад. Нагадаємо, у Белзькій громаді було чи не найбільше противників того, аби позбавлятися радянських символів. Там процес демонтажу йшов доволі повільно.

«Вдячні суддям за справедливу державницьку позицію та дотримання букви закону. — каже чиновник. — Завдяки подібним судовим прецедентам, законотворці зважаться на вдосконалення законодавства та визнають радянський режим — окупаційним. Це логічний наступний крок для продовження процесу декомунізації та деколонізації в Україні».

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» Секретар робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА Анна Герич, будь-хто у правовій державі може собі дозволити подавати скарги чи заяви в суд і це нормально.

«Це прерогатива органів, до яких звернулися, як реагувати на такі заяви, — наголошує пані Анна. — У цьому випадку людина позивалася до Львівської ОВА і суд виніс свій висновок, згідно із законодавством. У відповідному рішенні, яке опублікував Андрій Годик, чітко вказані всі норми, на які посилається суддя. Здоровий глузд та історична справедливість перемогли. Будьмо свідомі, що в цілій Україні таких „ждунів“, жертв радянської пропаганди, просто прихильників окупанта, які будуть скаржитися в усі можливі інстанції, подавати в суди, ще дуже багато… Як не дивно, на одинадцятому році війни».

Анна Герич каже, що усі колеги з робочої групи з питань декомунізації та люди з військово-ветеранського середовища, підтримують думку Андрія Годика про те, що радянський режим має бути на законодавчому рівні проголошений окупаційним.

«Це допоможе перезапустити та пришвидшити процес деколонізації та декомунізації в цілій Україні», — підсумувала Анна Герич.