Передплата 2024 «Добрий господар»

МАГАТЕ закликає росію виїхати із Запорізької АЕС, — ЗМІ

  • 09.09.2022, 17:30
  • 701

Проєкт резолюції МАГАТЕ за результатами поїздки місії на Запорізьку АЕС закликає рф припинити бойові дії на ядерних об'єктах України

Прапор МАГАТЕ. Фото IAEA.ORG
Прапор МАГАТЕ. Фото IAEA.ORG

Про це повідомляє Reuters.

Проєкт підготували Польща та Канада напередодні засідання Ради керівників — вищого директивного органу МАГАТЕ, яке відбудеться наступного тижня. Він є продовженням резолюції, ухваленої на екстреному засіданні ради в березні, проти якої були тільки росія та Китай.

Дипломати заявили, що мета полягала в тому, щоб показати, що рф перебуває в дипломатичній ізоляції, і чинити на неї тиск, щоб вона припинила окупацію Запорізької атомної електростанції, де, на думку МАГАТЕ, обстріли створюють ризик катастрофічних наслідків ядерної аварії.

Проєкт «засуджує постійні насильницькі дії рф проти ядерних об'єктів в Україні. Зокрема — присутність російських військ і персоналу Росатому на Запорізькій атомній електростанції».

Як стверджують дипломати, проєкт тексту, який підготували від України, що не є членом Ради керуючих, ще має бути офіційно представлений на щоквартальному засіданні ради наступного тижня. Потім його обговорять та проголосують.

Декілька дипломатів заявили, що, оскільки формулювання схоже на березневу резолюцію, в якій «засуджують» окупацію рф України, її, ймовірно, легко ухвалять, і вони очікують незначних змін у її формулюванні.

У тексті є заклик до росії «негайно припинити всі дії проти Запорізької АЕС та будь-яких інших ядерних об'єктів в Україні та на них, щоб компетентні органи відновили повний контроль над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України».

Схожі новини