Передплата 2024 ВЗ

Орест Чемерис: «Упродовж п’яти тижнів динаміка госпіталізацій на коронавірус зростає»

Прогноз медиків — на Львівщині карантинні заходи, які зараз рекомендаційні - стануть примусовими заходами

Уже тиждень у Львівській області спостерігається зростання захворювання на коронавірус — на 25%. 270 пацієнтів перебувають на стаціонарному лікуванні. Упродовж п’яти тижнів динаміка госпіталізацій зростає…

Про це повідомив на брифінгу директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Орест Чемерис.

Ситуація контрольована, але до маскового режиму варто готуватися

«Більшість осіб, які мають ознаки катаральних явищ, хворіють легко, захворювання відбувається з ураженням переважно верхніх дихальних шляхів, — каже чиновник. — Кількість осіб, яких госпіталізують з пневмоніями є недостатньо висока. Ті, хто потребує стаціонарного лікування — особи старшого віку, люди з важкими супутніми захворюваннями. Коронавірусна хвороба загострює їхні захворювання. Загалом шостий тиждень спостерігаємо ріст захворювання, але ситуація стабільна та контрольована. Враховуючи те, що ми увійшли у навчальний рік, ми розуміємо, що кількість осіб, які будуть хворіти буде збільшуватися. Усі карантинні обмеження сьогодні носять рекомендаційний характер. Але в разі росту захворювання ми будемо повертатися від рекомендацій до примусових заходів. Бо ковід є, а восени є ще загострення гострих респіраторних захворювань».

Прогноз медиків — дуже швидко на Львівщині буде вірус грипу

Керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА з питань епідеміології та вакцинопрофілактики Наталія Іванченко поінформувала, що дуже швидко серед мешканців Львівщини з’явиться і вірус грипу.

«Що це означатиме для нас? — міркує Наталія Іванченко. — Якщо у попередні роки ми зіштовхнулися з пандемією коронавірусу, яка поставила на коліна весь світ, сподіваємося такого більше не буде. Зараз ковід зайшов на сезонний стан захворюваності. Вчені очікують, що він нікуди не щезне і щороку буде з нами… Проте його кількість не буде викликати порушень у життєдіяльності різноманітних підприємств, установ, організацій. Впродовж останніх шести тижнів бачимо приріст хворих на ковід. Статистика така: якщо за попередній тиждень в Україні 16 тисяч хворих на коронавірус, то з них 997 — мешканці Львівщини. Якщо в Україні зареєстровано 44 летальних випадків, то з них 5 це мешканці Львівщини. Частка дітей серед хворих мінімальна: з 16 тисяч хворих — 2 тисячі. Є чітка закономірність — хворіють ті, хто не вакцинований, або з однією дозою вакцини. Або в кого минули шість місяців від моменту останньої вакцинації».

Про ситуацію з вакцинацією

За словами Наталії Іванченко, у Львівській області мільйон сто осіб отримали одну дозу вакцини та понад мільйон — другу дозу. В кого пройшло понад шість місяців від другої дози потрібно зробити бустерну дозу. Станом на 9 вересня, 123 тисячі людей Львівщини зробили бустерну дозу. 400 осіб отримали другу бустерну дозу. Іванченко закликає вакцинуватися, вакцин у медичних закладах не бракує, окрім Pfizer, яка є не в усіх закладах. Найближчим часом цю вакцину привезуть.

«Найбільш активно вакцинувалося населення Львівщини віком 25−45 років, — каже Наталія Іванченко. — Сьогодні на Львівщині циркулює штам „Омікрон“. Ми зауважили, що цей штам викликає найлегші клінічні форми перебігу ковіду. Вірус продовжує мутувати. Той „Омікрон“, який є зараз відрізняється від того, який був навесні».

Схожі новини