Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

путін хоче вплинути на МАГАТЕ, — аналітики

  • 07.09.2022, 15:55
  • 579

Президент рф володимир путін може спробувати змусити МАГАТЕ та міжнародне співтовариство визнати де-факто право росії брати участь в експлуатації ЗАЕС

Запорізька АЕС. Фото із мережі
Запорізька АЕС. Фото із мережі

Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

Поміркованість і очевидний нейтралітет мови звіту МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС можуть затьмарити чітке формулювання російської діяльності, яка підриває безпеку АЕС, і той факт, що звіт не приписує Україні небезпечних дій, зазначили аналітики.

Звіт МАГАТЕ є зашифрованим засудженням дій рф, які створили та увічнюють небезпеку ядерної катастрофи в Україні, наголосили в ISW.

«Дещо зашифрована мова звіту МАГАТЕ відображає той факт, що Україна залишається оператором ЗАЕС і стороною, відповідальною за її безпечну експлуатацію та дотримання вимог МАГАТЕ відповідно до міжнародного права», — зазначили аналітики.

МАГАТЕ не може дозволити рф брати участь у роботі АЕС, хоча б мовчазно не визнавши, що росія має певне право на консультації, додають в ІSW.

Тож путін може спробувати скористатися цією ситуацією, щоб спробувати створити процес, аналогічний Мінським угодам, які встановили «припинення вогню» в Україні після вторгнення рф в 2014 році.

«путін може спробувати використати умови, які він створив на ЗАЕС, щоб створити паралельну міжнародну структуру, що підриває суверенні права України на значно більшу територію України, яку зараз окупують російські війська», — йдеться у звіті американських дослідників.

Основні висновки ISW:

  • Українські сили розпочали ймовірні контратаки на півдні Харківської області та відбили кілька населених пунктів. Передислокація російськими силами з цього району для захисту від українського контрнаступу в Херсоні, ймовірно, і сприяла цим контратакам.
  • Українські війська продовжують блокувати оперативний рівень та завдають ударів по російських матеріально-технічних вузлах, транспортних засобах, скупченнях живої сили та техніки та пунктах управління на території Херсонської області.
  • російські та українські джерела обговорювали активність на північний захід від Херсона та на заході Херсонської області вздовж річки Інгулець.
  • російські сили досягли поступових успіхів на південь від Бахмута та продовжили наземні атаки на північ, північний захід і південний захід від міста Донецьк.
  • рф продовжує висувати умови для русифікації українців, які проживають на окупованій території України.

Схожі новини