Передплата 2024 ВЗ

Українці, що виїхали до Польщі, хочуть повернутися

Але не всі й не зараз

22,2% українців, які з початку повномасштабного вторгнення рф переїхали до Польщі, мають на меті повернутися додому у найближчі три місяці. 35% опитаних українців планують залишитися у Польщі щонайменше на рік, 25,6% планують повернутися, коли закінчиться війна, а понад 17% повертатися в Україну не планують. Такі дані оприлюднили представники міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal.

Як розповіла директорка одного з департаментів Gremi Personal Анна Джоболда, за даними UNICEF, близько 53% українських батьків віддали дітей до шкіл у Польщі, що свідчить про наміри залишатися з дітьми в сусідній країні щонайменше на пів року.

«Рішення людей зумовлене тим, що ворог прицільно атакує енергетичну інфраструктуру України, — каже Джоболда. — В уряді попередили, що цей опалювальний сезон буде найважчим в історії… Крім того, у деяких регіонах України люди не лише ризикуватимуть залишитися взимку без теплопостачання чи води, а й отримають платіжки, які важко буде оплатити. У той час, коли кількість робочих місць в Україні через війну значно зменшилася, ситуація у Польщі інша: запитів працедавців на робітників усе більше, що зумовлює зростання заробітних плат. Середня зарплата на робітничих спеціальностях у Польщі - близько 32 тисяч гривень на місяць».

Схожі новини