Передплата 2024 «Добра кухня»

FT: Фото красивих дівчат допомогли українським хакерам вирахувати військову базу рф

  • 05.09.2022, 17:30
  • 1 672

російські військові надсилали фото дівчатам у соцмережах, доводячи причетність до бойових дій. ЗСУ так з’ясували, де знаходиться їхня база під Мелітополем та завдали точного удару артилерією

Українські хакери з групи Hackyourmom вирахували місцезнаходження бази російських військових біля тимчасово окупованого Мелітополя, використовуючи фейкові облікові записи привабливих дівчат у соцмережах. Про це розповів засновник гурту Микита Книш в інтерв'ю британській газеті Financial Times.

Кіберфахівці обдурили загарбників. Військові надсилали фотографії дівчатам, щоб довести їм причетність до бойових дій в Україні. Таким чином, хакери з’ясували, де знаходиться база під Мелітополем та передали координати ЗСУ.

За кілька днів, як сказав засновник команди, хакери дивилися в телевізорі на удар української артилерії. Книш не уточнив день, коли це сталося.

Хакерська група, за його словами, зробила низку інших успішних атак:

  • скасовували та затримували авіарейси до росії, посилаючи неправдиві повідомлення про загрозу вибуху. Деякі рейси виконувала компанія Air Serbia, а президент Сербії Олександр Вучич звинувачував у цих операціях українську розвідку;
  • зламували тисячі дорожніх камер відеоспостереження у Білорусі та окупованих росією районах України;
  • написали програму, що відокремлює пересування військових від звичайних людей, ЗСУ отримували інформацію через звичайний портал;
  • показували на російських телеканалах новини про загиблих в Україні мирних жителів;
  • об'єднували домашні роутери на окупованій території у велику мережу ботів для атак на російські сайти;
  • викрадали бази даних російських військових підрядників.

Група Hackyourmom досі стежить за зламаними камерами, фахівці поділилися із FT нещодавнім зображенням військового корабля ВМС рф у порту Севастополя.

«Для мене це схоже на бій. Ви можете використати даркнет проти ворога. Зараз російські закони не мають значення — у нас є досвід першої кібервійни», — пояснив Книш.

Схожі новини