Передплата 2024 ВЗ

«Бандеромобілі» — для Збройних сил України!

У Львові презентували 100-й автомобіль, який поїде на харківський напрямок

Фото автора
Фото автора

У Львові, на площі Ринок, презентували 100-й «Бандеромобіль» з кулеметом Browning M2, який волонтери передадуть на фронт.

Про це повідомив львівський волонтер Роман Гапачило. Роман окрім того, що активно допомагає Збройним силам України, є «айтішником» та лідером гумористичного проєкту «Наші без Раші». Побувала на виставці журналістка «ВЗ».

Військовослужбовець пан Василь з позивним «Хмара» розповідає, що 100-й «Бандеромобіль» за кілька днів поїде у зону бойових дій, зокрема — на харківський напрямок.

«Такі автомобілі як Nissan Navara від початку війни зарекомендували себе добре, у них хороша прохідність та мотор, — каже військовий. - На таких автомобілях військові зможуть якісно виконувати завдання, а основне — гнати ворога з нашої землі!

Був випадок, що ми пригнали автомобіль з Англії. Це було непросто зробити. Потім ми його ремонтували, фарбували… У перший день, на лінії фронту, його обстріляли. А є автівки, які служать військовим півроку! По-різному буває… Тому потреба в автомобілях є постійною. Війна не скоро завершиться, тому нам потрібно багато зусиль ще докласти".

Роман Гапачило каже, що презентують на виставці 100-й «Бандеромобіль», але на сьогодні є уже 116 автівок, які волонтери уже передали, або готують до передачі на фронт.

«Повністю обладнати такий автомобіль коштує 7500 доларів, — каже Роман. — Вартість самого автомобіля приблизно 6 тисяч доларів. Але треба його відремонтувати та обладнати. Купити метал тощо. Автомобілі, які мають турелі (Турель — установка для кріплення та застосування у бойових умовах кулемета. — Авт.), їдуть першими на Південь (на Херсон). Якщо турелі немає, тоді їх відправляють на Бахмут (Донецька область), або на харківський напрямок».

Роман Гапачило каже, що на сьогодні хтось намагається дискредитувати волонтерський рух, який допомагає Армії.

«Хто за цим стоїть, не знаю. Наша задача відкрито показати, як ми працюємо. Якщо у когось будуть запитання, будь ласка, ми готові розповісти про свою волонтерську роботу».

«Дехто після випадку у Чернігові, де на виставці спрацював гранатомет, і постраждали діти, тепер побоюється ходити на такі презентації…», — кажу. «Я знаю, — каже Роман. — У нас немає жодного бойового патрону».

Інженер Сергій Виговський проектує на автомобілі турелі.

«Найскладніше зняти розміри зі зброї, — каже пан Сергій. — А щодо виробництва турелей, то труднощів в принципі немає. Стараємося зробити турель так, щоб у кузов машини можна було ще щось покласти.

У нашій громадській організації працюють приблизно сорок людей. Кожен займається своєю справою. Щоб машину випустити на фронт, потрібен тиждень. Автомобілі у гарячих точках — розхідний матеріал… У нас є запитати на буси, щоб перевозити поранених. Потрібні на фронті пікапи для перевезення бойових комплектів, адже такі машини здатні проїхати у важкодоступні місця".

Цікавлюся, чи скидають іноземці ціну на автівку, якщо знають, що вона поїде на війну?

«Наприклад, Польща дуже допомагає у цих питаннях, — каже пан Сергій. — Поляки можуть ціну скинути. Або навіть віддати машину безкоштовно (якщо автівка не дуже дороговартістна)».

Волонтер Іван розповідає, що найбільший попит серед військових на Nissan Navara, Ford Ranger, Mitsubishi L200, Mazda b2500. Це надійні автомобілі, які не так часто ламаються. І чим менше електроніки у машині, тим краще.

«Німець, у якого дружина родом з Херсона, задонатив спочатку 8500 євро, а потім ще 17 000 євро, — каже Іван. — Хто активно допомагає армії, можемо його ім'я (за бажанням) написати на автівці. Гроші переказують не лише іноземці зі всього світу, але й українці. Проте люди хочуть бути упевнені, що кошти підуть за призначенням».

Іван показує автомобіль, який додатково обладнаний бронею. «Якщо водій сидить за кермом, ця броня рятує життя», — додає волонтер.

Схожі новини