Передплата 2024 «Добра кухня»

Польща вимагатиме від Німеччини $ 1,3 трлн репарацій через Другу світову війну

  • 01.09.2022, 18:32
  • 990

Польський політик Ярослав Качинський заявив, що уряд має намір добиватися від Німеччини компенсації у розмірі 1,3 трильйона доларів за вторгнення та окупацію Польщі у період Другої світової війни

Про це повідомляє Rzeczpospolitą.

«Ми не лише підготували звіт, а й ухвалили рішення про подальші кроки. Ми звернемося до Німеччини, щоб розпочати переговори про репарації», — заявив Качинський і додав, що це буде «довго та нелегко», але завершиться успіхом.

У Польщі оцінюють збитки, завдані в період Другої світової війни, у розмірі 6,2 трлн злотих (близько $ 1,3 трлн). Людські втрати становили 5,2 млн осіб, прямі матеріальні збитки — 797 млн злотих, у сфері культури Польща втратила на 19 млн злотих, а в банківській сфері - 89 млн злотих. Окремий пункт присвячено страховим збиткам.

«Прийнято рішення звернутися по репарації до Німеччини. Заявляти про них — обов’язок Польщі», — розповів Качинський.

Своєю чергою, у Берліні стверджують, що країни Східного блоку отримали компенсації після війни. Також зазначається, що території, які Польща втратила на сході через зміну кордонів, компенсували довоєнними землями Німеччини. Саме тому керівництво останньої вважає питання закритим.

Схожі новини