Передплата 2024 «Добра кухня»

Замість вулиці Герцена — вулиця Ігоря Білозіра

У мерії кажуть, що такий варіант розглядають, але остаточне рішення ухвалить спеціальна комісія на основі онлайн-голосування

Відомі співаки України, які є вихідцями зі Львова, громадські діячі, ресторатори просять чиновників львівської мерії перейменувати вулицю Герцена на вулицю імені композитора Ігоря Білозіра — лідера культового гурту «Ватра», композитора, народного артиста України.

Життя композитора обірвалося у 2000 році, на 45 році життя. Помер через численні травми. В одній з кав’ярень на проспекті Шевченка він заспівав українську піснею. Це не сподобалося компанії проросійських відвідувачів, якій він «заважав» слухати російський шансон… Зав’язалася бійка. Ігоря Білозіра побили до смерті. Один з учасників вбивства був засуджений до десяти років позбавлення волі. Співучаснику злочину дали вісім років позбавлення волі.

«Я народився, виріс і навчався у Львові. Скільки пам‘ятаю — пісні Ігоря Білозіра завжди звучали на радіо, телебаченні та на кожній забаві, весіллі, від простих людей, професійних музикантів та аматорів, — пише на своїй сторінці у соцмережі відомий співак Павло Табаков. — Підтримую ініціативу відомих людей, колег, музикантів і не байдужих львів‘ян, щодо перейменування вулиці Герцена (російського письменника, революціонера) на вулицю Ігоря Білозіра (українського композитора, пісняра, автора десятків хітів, які стали народними). Хто вам ближчий за духом і культурологічною цінністю для міста?».

Заслужений артист України, співак Ігор Богдан додав: «У Ратуші обговорюється питання про перейменування вулиці Герцена. Є різні варіанти, пропозиції, буду просити депутатів підтримати пропозицію перейменувати вулицю Герцена на вулицю на честь Білозіра. Я дуже рідко про щось прошу, але сьогодні дуже прошу. І наперед щиро вдячний за підтримку».

Рієлтор, блогер Роман Андрусяк теж виступив з ініціативою, аби на честь Білозіра була названа вулиця у місті Лева.

«Я знав Ігоря особисто, — розповів Андрусяк для „ВЗ“. — Ми жили на сусідніх вулицях. Він — на Фредра, я на Поповича. Часто зустрічалися біля пам‘ятника Грушевському. Ігор Білозір — один із стовпів української незалежності. Творець легендарної „Ватри“. Виконавці гартували український дух. Часто бував на концертах „Ватри“ і це було таке велике національне піднесення. Білозіра вбили за українську мову, за українську пісню. Ми у боргу перед ним. 22 роки пройшло… То може нарешті назвемо вулицю у Львові його іменем! Ігор Білозір жив на вулиці Фредра, поруч з вулицею Герцена. Тому логічно присвоїти їй ім‘я легендарного композитора».

Як сказав у коментарі «ВЗ» перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, спеціальна комісія міської ради, що займається перейменуванням вулиці розглядає варіант перейменування однієї з вулиць на честь Ігоря Білозіра. Остаточне рішення ухвалить спеціальна комісія на основі онлайн-голосування.

Схожі новини