Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Захоплення державної влади: завершене досудове розслідування стосовно колишнього президента України та ексзаступника міністра юстиції

  • 24.06.2022, 15:00
  • 613

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора завершено досудове розслідування за обставинами захоплення колишнім президентом України державної влади та допомоги у цьому ексзаступником міністра юстиції України (ч. 1 ст. 109 та ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 109 КК України)

Слідством встановлено, що у вересні-жовтні 2010 року колишній президент України за підтримки заступника міністра юстиції України та інших осіб захопив державну владу через повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року. Це призвело до незаконного збільшення обсягу його владних повноважень, що входили до компетенції законодавчої і виконавчої влади.

Оскільки колишні високопосадовці тривалий час переховуються від органів слідства та суду, досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювало Державне бюро розслідувань за спеціальною (заочною) процедурою.

Наразі стороні захисту надано доступ до матеріалів досудового розслідування, після ознайомлення з якими обвинувальний акт скерують до суду для ухвалення рішення про можливість розгляду справи за відсутності обвинувачених (in absentia).

Схожі новини