Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За місяць набудуть чинності зміни до Закону про українську мову

  • 16.06.2022, 18:15
  • 769

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що нові правила почнуть діяти з 16 липня 2022 року.

Згідно другої та шостої частини 27 статті закону про мову українська має стати основною мовою веб-ресурсів та інтерфейсів українського користувача.

«Варто наголосити, що суб’єкти господарювання, які здійснюють обслуговування українських споживачів в мережі інтернет (інтернет-магазини, інтернет-каталоги тощо) вже з 16 січня 2021 року зобов’язані розміщувати на відповідних інтернет-ресурсах інформацію про товари та послуги державною мовою. Однак, відтепер вони зобов’язані мати повноцінну версію українською мовою, яка має бути основною (містити максимальний обсяг інформації) та завантажуватися за замовчуванням», — зазначив мовний омбудсмен.

Окрім цього, будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму — незалежно, це автомобіль чи пральна машинка, — повинен бути «локалізований» для реалізації в Україні. На товарі має бути українськомовний інтерфейс незалежно від того, чи цей інтерфейс використовує електронний екран чи має вигляд панелі керування зі звичайними кнопками.
Невиконання закону може означати свідоме порушення його власником вимог закону про державну мову та «означатиме намір власника інтернет-ресурсу перебувати поза правовим полем України і викликатиме обґрунтовану недовіру до опублікованої на ресурсі інформації», — резюмував Тарас Кремінь.

Окрім цього, від дати дії закону, з'явиться право накладання штрафів на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть Закон.

При цьому, розмір штрафу складе від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше та від 8500 до 11 900 грн за повторне порушення.

Схожі новини