Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Міжнародні експерти та оглядачі відреагували на справу Порошенка

  • 17.01.2022, 18:40
  • 1 050

Радіо Свобода оглянула реакції представників міжнародної спільноти в соціальних мережах

Міжнародні експерти та оглядачі відреагували на справу Порошенка
Міжнародні експерти та оглядачі відреагували на справу Порошенка

Оцінки політиків, аналітиків та публіцистів варіюються від більш поміркованих — із закликом згуртуватися перед обличчям агресії Росії, і до доволі різких — звинувачень у замовності справи.

У день повернення до Києва з закордонної поїздки п’ятого президента України, народного депутата і лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка, 17 січня, дипломат і колишній шведський прем’єр Карл Більд розмістив у твітері фото із натовпом прихильників політика в аеропорту «Київ» у Жулянах. І написав, що, на його думку, Володимир Зеленський має намір посадити політика під домашній арешт за звинуваченнями, «які є очевидно політичними». Шведський дипломат додав: «Це завдало б величезної шкоди.

Представниця британського посольства в Україні Мелінда Сімонс закликала український політикум не відволікатися на поляризацію всередині країни. «Усім політичним лідерам в Україні потрібно об’єднатися проти російської агресії прямо зараз», — написала вона у твітері.

Більш різко напередодні, 16 січня, відреагував шведський дипломат і економіст Андерс Ослунд. Він звинуватив українську владу і бізнесмена Ігоря Коломойського в переслідуванні Порошенка. «Коломойський хоче помститися Порошенку за націоналізацію „Приватбанку“ після того, як колишні власники відібрали у нього 5,5 млрд доларів», — вважає він.

Берлінський політичний експерт Сергій Сумленний вважає, що проти Порошенка «відкрито політично мотивоване кримінальне провадження» і припустив, що його можуть арештувати.

Схоже відреагував і Ян Бремер, американський політолог, який спеціалізується в ділянці зовнішньої політики США. У своєму дописі в соцмережі він наголосив, що нинішня ситуація — приклад того, як не треба керувати країною. «Президент України Зеленський, який зіткнувся з найсерйознішою зовнішньою загрозою за часи незалежності своєї країни, зосередився на арешті лідера опозиції Порошенка за фальшивими звинуваченнями», — йдеться в дописі експерта.

Кореспондентка іспанської агенції новин EFE Ольга Токарюк на своїй сторінці у твітері зауважила, що лідера політичної сили «Європейська солідарність» можуть арештувати у той час, як країну відвідує міністерка закордонних справ Німеччини і двопартійна група конгресменів США.

Політична оглядачка з Канади Аріяна Гіць також різко відреагувала щодо законності справи Порошенка: «Називати сфабриковані звинувачення в державній зраді проти Порошенка „поганим політичним часом“ дорівнює безглуздій аналітиці».

Однак, Крістофер Міллер, київський кореспондент американського видання Buzzfeed, у свою чергу, назвав події навколо справи Порошенка «повноцінним політичним цирком». «Сцена за межами суду, де Порошенко чекає рішення про арешт, включає сотні прихильників, великий екран, барабанщиків та інше», — зазначив Міллер.

А експертка Центру аналізу європейської політики (СЕРА) Ольга Лаутман у своєму твіті зробила наголос на російської агресії. «Хоча всі на Заході надзвичайно стурбовані тим, що Росія спричиняє розруху в Україні, Зеленський стурбований зведенням політичних рахунків», — написала вона.

Утриматися від політичного переслідування Петра Порошенка українську владу закликав європарламентар від Литви Пятрас Ауштрявічюс. «Я щиро сподіваюся на політичну консолідацію в українському суспільстві і невикористання судового переслідування в політичних цілях. Україні потрібна єдність і консолідація», — наголосив він.

Читайте також: «На Банковій радяться, як боротися з опозицією», — Турчинов

Фото ЗМІ

Схожі новини