Передплата 2024 «Добрий господар»

Нуланд передала сигнал Зеленському «не чіпати Порошенка»

  • 12.01.2022, 12:05
  • 1 185

Вікторія Нуланд окремо звернулася до української влади і закликала її берегти єдність українців в умовах російської агресії

«Вікторія Нуланд не перший рік опікується Україною у демократичних адміністраціях, за Байдена пішла на підвищення. Думаю, що публічне викриття нею агресивних планів Росії — це ніщо інше як заклик до консолідації українського суспільства, який, серед іншого, означає «Не чіпайте Порошенка», — пише у Facebook політичний експерт Євген Магда.

«Я не впевнений, що у Вашингтоні вважають Володимира Зеленського „своїм мерзотником“ ©, але там не працюють через анонімні телеграм-канали, віддаючи перевагу публічній дипломатії. У Вашингтоні добре розуміють, що атака української влади на лідера опозиції в умовах нарощування кількості російських військ біля українських кордонів може мати драматичні наслідки не лише для Зеленського, але і для України в цілому», — пише Магда.

«Думаю, до кінця цього тижня ще пара-трійка впливових західних медіа розпишуть перспективи арешту Порошенка та можливостей РФ використати це у власних цілях, для „жирафів“, як то кажуть», — зазначає експерт.

Як відомо, учора на традиційному брифінгу у Державному Департаменті США заступниця Держсекретаря Вікторія Нуланд, коментуючи російську ескалацію поблизу кордонів України, закликала Банкову до національної єдності і дотримання європейських стандартів.

«Я хотіла б сказати українському народу та українському керівництву, що абсолютно важливо у цей момент демонструвати національну єдність, постійно доводити, як ви це завжди доводили, що ваша незалежність, ваш суверенітет — це ваші європейські прагнення. Зараз важливо бути єдиними в контексті того, що відбувається», — сказала Нуланд.

Західна преса неодноразово писала про те, що переслідування Порошенка на тлі російської загрози непокоять союзників України.
У статті для видання Foreign Policy американський журналіст Владислав Давідзон пише, що політичні переслідування опонента під час ескалації російської загрози посилюють небезпеку для України.

«Новина про те, що уряд президента України Володимира Зеленського розпочав судові процедури, звинувачуючи колишнього президента Петра Порошенка у державній зраді, не могла з’явитись у гірший момент», — пише Давідзон.

Останні півтора місяця світ намагається зрозуміти, чи є погрози Кремля масово посилити своє вторгнення в Україну блефом. Тепер Кремль вимагає від Заходу якнайшвидше ратифікувати кілька договорів, які по суті виключають Україну з орбіти НАТО і закріплюють панування Москви над її сусідами, — пояснює автор.

Адміністрація Зеленського робить дуже небезпечний крок проти внутрішньополітичного опонента в той самий момент, коли серед експертної спільноти у Вашингтоні розгорнулася жвава дискусія про те, як допомогти Україні забезпечити свій суверенітет. Справа проти Порошенка розглядається в українському громадянському суспільстві як приклад вибіркового правосуддя. Переслідуючи свого попередника, Зеленський ризикує розтратити накопичений резерв міжнародної підтримки у той час, коли він критично необхідний для стримування загрозливої російської військової ескалації — пише автор.

Заяви щодо неприпустимості вибіркового правосуддя та політичних переслідувань проти п’ятого Президента Порошенка зробили посольства США, Великої Британії, Канади та Євросоюзу. Із жорсткою заявою також виступили депутати Європейського Парламенту.

Заступниця директора аналітичного центру Atlantic Council Мелінда Харінг назвала вибірковим правосуддям рішення Печерського районного суду Києва про арешт майна п'ятого президента України, лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка.

Вона закликала міжнародну спільноту уважно слідкувати за перебігом цієї справи.

Читайте також: Історія про арешт майна Порошенка — це історія взагалі не про Порошенка

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень