Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко про газову кризу: Зеленський і його оточення довели країну «до ручки»

  • 29.12.2021, 10:13
  • 626

Навесні на рахунках «Нафтогазу» було більше 2 мільярдів доларів, за які треба було купити газ вдесятеро дешевше, ніж зараз

Порошенко про газову кризу: Зеленський і його оточення довели країну «до ручки»
Порошенко про газову кризу: Зеленський і його оточення довели країну «до ручки»

Про це в ексклюзивному інтерв’ю «5 каналу» сказав п’ятий президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Він нагадав, що вперше за всю історію завдяки його директивам Україна подала до суду на російський «Газпром» і виграла 4,5 млрд доларів.

«Коли ми оголосили енергетичну незалежність, я видав директиви подати в суд на РАО „Газпром“. Ніколи до мене, і ніколи після мене подібних прецедентів не було. Ми цей суд виграли і отримали 4,5 мільярди доларів. З яких 1,5 мільярди були зараховані за сплату попереднього спожитого газу. На рахунках „Нафтогазу“ було більше 2 мільярдів доларів, які були передбачені не на корупційні оборудки „великого крадівництва“, не на корупцію на закупівлі медичного обладнання — за них треба було купити газ», — наголошує Петро Порошенко.

«Ми на відміну від Сербії, Молдови маємо підземні сховища, де ми могли закачати навесні цього року 25−27 мільярдів кубів. Газ тоді коштував 100−200 доларів — у 10 разів дешевше, ніж сьогоднішня ціна. За рік немає цих 2 мільярдів, вони зникли. Бо їх забрав хто? Зеленський. Вітренко підписав заявку офіційно на уряд, аби покрити ці розриви, йому потрібно ще 5 мільярдів доларів», — зауважив п’ятий президент.

Зеленський і все його оточення з «95 кварталу» довели країну «до ручки»

«За моєї каденції я зробив НАК „Нафтогаз“ прибутковим. Функціонування було максимально прозорим. І наглядова рада існувала. На кожне питання існувала відповідь. У мене питання: сьогодні хто несе відповідальність за втрату, збитки або крадіжку — виберіть будь-яку назву — 7 мільярдів доларів?», — констатує Порошенко.

«Пане Зеленський, якщо не називаєте і не притягаєте до відповідальності тих, хто скоїв цей злочин, то це означає, що це питання безпосередньо до вас. Ви сприяли тому, що ці долари були вкрадені», — говорить Порошенко.

«Сьогодні ціна газу для промислових підприємств вже в окремі дні складає 50 тисяч гривень за тисячу кубів. Хочу наголосити, що в Сербії газ коштує 250 доларів. Навіть в Молдові 450. А яке українське виробництво експортного спрямування буде конкурентноздатним, якщо ви змушуєте внаслідок вашої безпорадності платити 2 тисячі доларів?», — зауважує лідер партії.

«Це означає, що підприємства мають зупинитися, підприємства звільнять або відправлять у вимушену відпустку працюючих. Це означає, що вони припинять платити податки. І це означає величезну економічну, соціальну і безпекову кризу. Чи реальний цей сценарій? На жаль, так», констатує Петро Порошенко.

«За те, що Зеленський і все це його оточення з „95 кварталу“ довели країну „до ручки“, має бути відповідальність. Ви взяли на себе право приймати рішення, несіть і відповідальність. Поки що від цього страждає лише український народ, лише українська економіка і безпека», — резюмує Петро Порошенко.

Читайте також: Скільки триватиме розслідування штурму Капітолію

Схожі новини