Передплата 2024 ВЗ

Як мутації коронавірусу впливають на імунітет

  • 26.12.2021, 16:35
  • 776

Еволюція штаму «Альфа» значно зменшує захисні функції організму людини

Як мутації коронавірусу впливають на імунітет
Як мутації коронавірусу впливають на імунітет

Штам коронавірусу «Альфа» в результаті еволюції почав виробляти більше «білків-антагоністів», які зводять нанівець роботу вродженої імунної системи людини, аналогічні мутації були виявлені у штамів «Дельта» та «Омікрон», йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Nature.

Згідно з ученими, ці білки — N, Orf6 і Orf9b — дозволяють уникати «датчиків», які знаходяться у клітинах дихальних шляхів людини. Завдяки цим «датчикам» клітини вчасно починають виробляти білки інтерферону у відповідь на проникнення в організм вірусу.

«Це нове відкриття першим виявило еволюцію підвищеної експресії білка-антагоніста в будь-якому вірусі і першим вказує на мутації в SARS-CoV-2, які підвищують контагіозність, але без участі шиповидного білка (вірусу)», — йдеться у заяві на сайті Університетського коледжу Лондона, який провів це дослідження спільно з фахівцями з Інституту кількісних біонаук при Каліфорнійському університеті в Сан-Франциско.

Через ці зміни «Альфа"-штам ухиляється від імунної відповіді краще, ніж «дикий» (немутований) варіант Covid-19, наголошується в релізі.

«У ході попереднього дослідження команда визначила, що деякі мутації у регуляторних ділянках SARS-CoV-2, виявлені в «Альфі», присутні у «Дельті» і «Омікроні», — додають вчені.

Однак дослідники підкреслюють, що контагіозність цих штамів, швидше за все, переважно виникає із мутацій у шиповидному білку.

Фото з сайту ПНУ.

Читайте також: Санта-Клаус має імунітет до коронавірусу, — ВООЗ

Схожі новини