Передплата 2024 ВЗ

В Україні аж 12 штамів "Дельти", - НАНУ

  • 24.12.2021, 12:45
  • 770

Ученi Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ виявили в Україні 12 нових варіантів штаму "Дельта", дослідивши 74 зразки із дев’яти областей

Про це пише Інститут молекулярної біології і генетики (ІМБГ) у Facebook.

«Ученi Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ завершили встановлення штамiв коронавiрусу в чергових зразках Центру громадського здоров’я МОЗ України. Центр громадського здоров’я МОЗ України надав нам для дослідження 74 зразки, які взяли у хворих з 9 регіонів України у період з 18 листопада по 1 грудня 2021 року», — йдеться у повідомленні.

Учені пояснили, що за допомогою повногеномного секвенування нового покоління встановлено, що всі 100% зразків є варіантами штаму Delta.

«Науковці ІМБГ детектували 12 різних варіантів штаму Delta, однак їхній спектр відрізняється від тих, які були поширені в листопаді. Зокрема, виявлено новий для України варіант Delta та штаму AY.122, який нині активно розповсюджується в Росії та характеризується важким перебігом хвороби, високою контагіозністю (швидкістю інфікування) і високою смертністю», — зазначили вчені.

Вони додали, що детектували AY.122 у зразках із семи регіонів України: Дніпра, Сум, Полтави, Миколаєва, Житомира, Одеси.

«Високий рівень смертності в Україні (водночас у Росії та Казахстані), порівняно з рівнем смертності в країнах Західної Європи та США, може бути пов’язаний з особливостями штамів Delta, що циркулюють на наших теренах, зокрема — й варіанту AY.122», — підсумували фахівці.

Також вони зазначили, що найбільше зразків для секвенування — 39 — було з Одеси. Серед них вчені ІМБГ знайшли «букет» варіантів Delta штаму — 10 різних типів, які походять з різних країн світу: США, держав ЄС, Ізраїлю, Росії тощо.

«У зразках цього періоду штаму „Omiсron“ не виявлено», — також розповіли в інституті.

Читайте також: Новим штамом можуть заразитися й повністю щеплені, — ВООЗ

Схожі новини