Передплата 2024 ВЗ

Зеленський у неправовий спосіб намагається вирішити конституційну кризу в Україні, – Венеційська комісія

  • 16.12.2021, 18:45
  • 652

Експерти з громадської організації “Європейський інститут” заявили, що Венеційська комісія підтвердила: Зеленський порушує Конституцію України під час врегулювання конституційної кризи в Україні

Володимир Зеленський. Фото: Reuters
Володимир Зеленський. Фото: Reuters

Про це йдеться в дослідженні від громадської організації «Європейський інститут».

«Венеційська комісія у своєму рішенні підтвердила те, про що неодноразово говорили авторитетні правники та політики — Зеленський у неправовий спосіб намагається вирішити конституційну кризу в Україні, до якої спричинили його ж акти, видані з порушенням Конституції та законів України», — йдеться у повідомленні.

У листопаді Зеленський призначив нових суддів — замість суддів Тупицького та Касмініна, призначення яких, як він сам вважає, нібито скасував своїми указами, які прямо суперечать Конституції України.

Однак Конституційний суд відмовився приводити до присяги нових суддів, небезпідставно вважаючи, що Зеленський, м’яко кажучи, поспішив з виданням своїх указів. Це, щоб не ганьбити Україну, оголошуючи на весь світ про те, що президент порушив Конституцію України.

За даними дослідження, найавторитетніша в Європі правова інституція погодилася з позицією КСУ, що гарант дотримання Конституції України таки грубо порушив її своїми указами. У інших країнах це давно стало б підставою для початку процедури імпічменту. Але в країні Зеленського «зелена» монобільшість виступає гарантом безкарності чинного президента та створює умови для подальшої узурпації ним влади.

У Короткому звіті від 13 грудня 2021 року щодо підсумків 129-го пленарного засідання Венеційської Комісії, яке відбулося 10−11 грудня поточного року, вона підтримала спеціальну постанову Конституційного Суду України від 30 листопада 2021 року:

  • складення присяги суддями Конституційного Суду України, що їх призначив Президент України указами від 26 листопада 2021 року № 596/2021 та № 597/2021, можливе лише після припинення повноважень або звільнення з посади на підставах, визначених у статті 1491 Конституції України, тобто у травні — вересні 2022 року, тих суддів Конституційного Суду України, що їх призначив Президент України за період 2013−2018 років.

«Це означає, що і КСУ, і Венеційка вказують на безпрецедентну ситуацію, неможливу у демократичних країнах: президент Зеленський намагається самовільно призначити ще двох суддів за своєю квотою на місця у КСУ, які наразі не є вакантними. Президент України призначає лише третину суддів КСУ, а не всіх, як це хоче робити Зеленський, намагаючись отримати повний контроль за органом конституційної юрисдикції», — підсумували експерти видання.

Попри негативне ставлення до деяких рішень, КСУ так рятує державу від серйозних проблем — як щодо міжнародного розголосу від визнання факту порушення Зеленським Конституції, так і від потенційних програшів України у Європейському суді з прав людини.

Адже, якщо б Конституційний Суд України ввів би до свого штату додатково двох суддів, яких призначив президент Зеленський, то у перспективі в України могли бути проблеми в ЄСПЛ, як це було у Польщі.

Читайте також: Венеційська комісія підтримала рішення Конституційного суду відмовити у приведенні до присяги призначених Зеленським суддів

Схожі новини