Передплата 2024 «Добрий господар»

І за колючим дротом шахраї дурили людей на волі

"Продавали" довірливим громадянам робочі візи за кордон, зерно, дрова...

Скільки вовка не годуй… Працівники кіберполіції і пенітенціарної системи виявили злочинну групу, яка спеціалізувалася на інтернет-шахрайстві. А знайшли цих зловмисників не де-небудь, а за стінами Миколаївської виправної колонії N 50 (селище Заклад, за 32 км від Львова), де вони відбувають покарання за свої попередні злочини.

Йдеться про чотирьох засуджених віком від 23 до 41 року. Використовуючи смартфони, планшети, вони розміщували у соцмережах оголошення про надання різноманітних послуг. І довірливі громадяни клювали на ці приманки. Скажімо, відгукувалися на пропозиції підшукати роботу за кордоном, допомогти з оформленням робочих віз. «Зеки» навіть обіцяли забезпечити людей зерном і дровами. Щоправда, за однієї умови — потрібно було внести передоплату на вказану в оголошеннях банківську картку. Як тільки гроші надходили (в середньому сума завдатку становила 5 тисяч грн), шахраї вилучали із соцмереж оголошення, виймали SIM-картки зі своїх телефонів — щоб до них не можна було додзвонитися. І з новими пропозиціями, з новими номерами телефонів бралися дурити інших наївних покупців…

Спритників вирахували співробітники кіберполіції. Разом з працівниками Західного міжрегіонального управління юстиції і персоналом ВК-50 вони провели обшук у гуртожитку, де жили засуджені. Затримали чотирьох шахраїв (є серед них і засуджені за вбивство), вилучили з потаємних сховків смартфони, планшети, роутери, картки пам'яті, платіжні банківські картки, а також записники із шахрайською бухгалтерією. Значну частину знарядь ошуканства зловмисники ховали під… підлогою.

Винуватцям висунуто підозри у вчиненні нових злочинів. Інкриміновані їм статті Кримінального кодексу передбачають до 12 років позбавлення волі.

За інформацією «Високого Замку», цього року у Миколаївській виправній колонії N50 це вже другий виявлений випадок інтернет-шахрайства.

Читайте також: Масштабна атака шахраїв від імені Нової пошти: деталі

Схожі новини