Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи варто сподіватися на природний імунітет під час епідемії коронавірусу: дослідження

  • 11.11.2021, 19:30
  • 848

Учені Єльської школи громадської охорони здоров’я та Університету Північної Кароліни в Шарлотті опублікували результати дослідження про те, який імунітет сильніший: природний чи від щеплення

Про це пише медичний журнал The Lancet.

Учені виявили, що епідемія з пандемічної перетворюється в ендемічну, тобто ту, яка постійно буде в популяції без потреби в зовнішніх джерелах.

Це означає, що повторних заражень буде все більше, оскільки вірус тепер постійно циркулюватиме.

Повторне зараження в ендемічних умовах можливе від 3 до 63 місяців після пікової відповіді антитіл.

Для окремої людини ризик повторного зараження залежить від імунного статусу, важкості інфекції, перехресного імунітету, віку та інших імунологічних факторів: пам’яті Т-клітин і В-клітин або відсутності здатності нейтралізувати антитіла.

Результати дослідження заперечують те, що завершення епідемії може виникнути завдяки колективному імунітету від природної інфекції, або що пом’якшення довгострокових ризиків захворюваності та смертності може бути досягнуто без вакцинації.

Сподівання на колективний імунітет без загальної вакцинації становить загрозу для життя мільйонів, спричиняючи високий рівень повторного зараження, захворюваності та смерті.

У районах із низьким рівнем вакцинації аналіз вчених на основі даних підтверджує потребу дотримання заходів безпеки, щоб уникнути повторного зараження впродовж пандемії.

Учені впевнені: немає фіксованої стійкості імунітету або абсолютного захисту від інфекції.

Отже, у боротьбі з коронавірусом є лише одна дієва зброя: вакцинація.

Читайте також: Ізраїль планує готуватися до нових штамів коронавірусу

Схожі новини