Передплата 2024 «Добрий господар»

Річниця утворення ЗУНР: що заплановано у Львові

  • 01.11.2021, 09:35
  • 696

1 листопада, у понеділок, відзначають 103-тю річницю утворення ЗУНР

У понеділок, 1 листопада, у Львові відбудуться заходи з відзначення 103-ї річниці утворення Західноукраїнської Народної Республіки. Про це Гал-інфо повідомили в пресслужбі Львівської обласної ради.

Початок об 11.00

Місце проведення: Личаківський цвинтар

Вшанування заплановане біля Меморіалу воїнам Української Галицької Армії, каплиці, де похований президент Національної Ради ЗУНР Є. Петрушевич та полі почесних поховань № 76.

Після розпаду в жовтні 1918 року Австро-Угорської імперії на декілька незалежних держав, патріотичні сили Західної України вдалися до ряду заходів зі створення власної держави. Зокрема, у Львові було створено: Український Генеральний Військовий Комісаріат, Українську Народну Раду — політичний представницький орган українського народу в Австро-Угорській імперії. 19 жовтня 1918 року було проголошено Українську державу на всій українській етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття. Президентом Української Народної Ради було обрано Євгена Петрушевича.

УНРада звернулася до австрійського уряду з питання про передачу їй усієї повноти влади у Галичині та Буковині, на що отримала категоричну відмову. Тоді було вирішено взяти владу у Львові збройним шляхом.

В ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини на чолі з сотником Дмитром Вітовським зайняли всі найважливіші урядові установи у місті. Таким чином, була створена Західно-Українська Народна Республіка, до складу якої увійшли українські етнічні землі — Галичина, Буковина та Закарпаття. Водночас Польща, не бажаючи втратити Галичину, розпочала військові дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станіславова (тепер Івано-Франківськ), а також перебував у екзилі в Кам'янці-Подільському.

Важливим здобутком діяльності ЗУНР було урочисте проголошення 22 січня 1919 року в Києві Акту про Злуку ЗУНР і УНР в єдину Соборну Українську Народну Республіку. Екзильний уряд ЗУНР припинив існування 15 березня 1923 року.

Читайте також: «Як продам бодай одну роботу, її повторять і видаватимуть за своє»

Схожі новини