Передплата 2024 «Добра кухня»

«Як продам бодай одну роботу, її повторять і видаватимуть за своє»

Львів’янка Ірина Судакова робить унікальні підсвічники й мріє про персональну виставку

Її роботи вражають не лише оригінальністю, а й ексклюзивністю. Ірина Судакова робить підсвічники з ниток для в’язання і мідного дроту. Сама їх придумала, розробила техніку й дизайн. Своїх робіт майстриня не продає. Пані Ірина мріє відкрити власну виставку.

Усе почалося 2017 року. Пані Ірина потрапила під скорочення у Пенсійно­му фонді, де працювала багато років. Куди лише жінка не пода­вала резюме, щоб влаштувати­ся на роботу за спеціальністю! Але 40-річну тоді жінку ніку­ди не брали… Юристка за осві­тою, пані Ірина була у розпачі. Аби трохи заспокоїтися, взяла до рук нитки. Що робити — поча­ти в’язати шапочки-рукавички? Могла би вишивати, але ж стіль­ки народу пропонує свої робо­ти… Тож хотіла придумати щось таке, чого досі не робив ніхто.

— А потім згадала, що моя прабабуся у своїй старенькій хаті усе прикрасила квітами з паперу, — розповіла журналіст­ці «ВЗ» Ірина Судакова. — Скру­чувала дротиком і вивішувала на рушниках і образах. І наста­ли вечори копіткої роботи. Два місяці крутила тим папером ту­ди-сюди, але нічого доброго не виходило. Але потім мені вдали­ся дві квітки. Аж самій сподоба­лося. Повісила на стіні й запро­сила дітей і маму оцінити мою першу роботу. Сказали «Фай­но». Так і народився генд-мейд «Файно». Почала робити з ниток підсвічники на стіл. Усередину ставиться свічка у скляноч­ці — гарно виглядає на великому столі. Замість скляночки мож­на поставити вазочку й насипа­ти цукерок.

Фото з альбому Ірини Судакової
Фото з альбому Ірини Судакової

— То вже робите вироби на замовлення?

— Так, виставила в Інстаграмі кілька робіт. Першими написа­ли жінки з Португалії, які займа­ються генд-мейдом, а потім по­сипалися повідомлення з Росії. Почали вгадувати, з чого я ро­блю ці речі, а далі запропонува­ли продати їм кілька робіт. Але я не продала їм жодної. Розуміла: якщо у мене куплять бодай одну роботу, її розберуть на части­ни, почнуть і собі робити та ви­даватимуть за своє… У той час я сильно захворіла, на лікування були потрібні гроші. Але я навіть у той складний час не наважила­ся продати жодної роботи.

Фото з альбому Ірини Судакової
Фото з альбому Ірини Судакової

— А коли маєте намір роз­крити таємницю ваших виро­бів?

— Дуже мрію зробити бо­дай малесеньку виставку. А по­тім буду навчати інших — у соцмережах. Можливо, комусь це знадобиться. Може, у дитячому садочку захочуть навчати діток або у школі на уроці праці. Хочу не лише красу робити, а й отри­мувати гроші за свою роботу.

Фото з альбому Ірини Судакової
Фото з альбому Ірини Судакової

— Як довго працюєте над одним виробом?

— Усе залежить від розміру — від трьох днів і до тижня.

— Скільки ниток витрачаєте у середньому?

— Якщо синій і жовтий кольо­ри, то чотири стограмові клубки ниток для в’язання.

Читайте також: У хаті ростуть гриби і стрибають зайці