Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Хтось це покриває...»

Людей далі ховають на незаконному цвинтарі у Рясному

На останній сесії Львівської міськради депутат Любомир Мельничук передав міському голові звернення від жителів мікрорайону Рясне. Люди обурені, що там роками функціонує… приватний незаконний цвинтар.

«Виявляється, не один рік у Львові існує незакон­не кладовище, — заявив Мельничук із трибуни сесії. — Вимагаємо створити виїзну групу з профільних чи­новників ЛМР та робочу групу з метою напрацювання механізму виходу із ситуації».

Ситуація з незаконним цвинтарем «вилізла на по­верхню» ще у вересні. Тоді портал ZAXID.NET напи­сав, що керівник громадської організації «Пам'ять» Ярослав Мартинів захопив земельні ділянки садо­во-городнього кооперативу «Підлісся» біля недіючо­го Рясненського кладовища і облаштував там при­ватний цвинтар. Ховають там одинадцять років. Сам Мартинів навіть озвучив журналістам розцінки за по­ховання.

6 вересня пресслужба поліції Львівщини повідо­мила, що за фактом самозахоплення землі відкри­то кримінальне провадження. Ярославу Мартиніву загрожує штраф від 3400 до 5100 грн або арешт на строк до шести місяців.

Тоді ж ситуацію прокоментувала заступниця місь­кого голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк: «Похо­вання, які проводить громадська організація навко­ло нечинного цвинтаря у Рясному, є нелегальними. Місто неодноразово зверталося з цього приводу до правоохоронних органів та в усі можливі інституції. Реакціїнема. Виглядає, що хтось це покриває».

Керівник департаменту житлового господар­ства та інфраструктури ЛМР Олександр Одинець повідомив, що цвинтар у Рясному площею близько 3,3 га перебуває на балансі міської ритуальної служ­би, він комунальний, місто його утримує, але похо­вань не здійснює. Відділ самоврядного контролю за використанням та охороною земель у місті Львові ви­явив факт порушення: поховання здійснюються за межами ділянки, відведеноїпід цвинтар. Одразу були поінформовані відповідні служби — поліція, Державна екологічна інспекція, Держгеокадастр.

Минуло півтора місяця… У пресслужбі ГУ Нацпо­ліції у Львівській області «Високому Замку» порадили написати інформаційний запит…

Читайте також: На Голосківському цвинтарі будуватимуть «другий крематорій»

Схожі новини